Hlavní obsah

ON LINE: Vláda měla ve Sněmovně důvěru jistou, politici se přesto hádali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kabinet premiéra Jana Fischera netradičně v neděli předstoupil před poslance, aby je požádal o vyslovení důvěry. Poslanecké kluby ODS, ČSSD i Strany zelených už oznámily, že jejich poslanci vládu podpoří, lidovci a komunisté se zdrží hlasování. Přestože by tak hlasování mělo být formalitou, předcházejí mu plamenné projevy a hádky politiků, kteří se například vraceli k nedávným vajíčkovým útokům.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Jan Fischer ve Sněmovně před hlasováním o důvěře vlády

Článek

18:20 Sněmovna podle očekávání vyslovila Fischerově vládě důvěru.

18:05 Předsedající Miroslava Němcová (ODS) po čtyřech hodinách ukončila rozpravu. Poslanci budou hlasovat.

18:00 Musíme si všimnout toho, jak jednotlivé rezorty hospodaří, uvedl premiér. Zmínil nerealizované projekty, jako například společný nákup majetku.

17:58 Peníze, které půjdou na vědu a školství, budou pod přísným dohledem. Stejně bude vláda dohlížet na peníze určené na výstavbu a infrastrukturu. "Nalévání peněz si nemůžeme dovolit," řekl Fischer.

17:56 Programové prohlášení je některé málo podrobné, jiným by stačila jedna věta, ale je dobrým vodítkem pro další práci, řekl Fischer. K výtkám k absenci boje proti korupci fischer garantoval, že členové jaho vlády budou ke korupčnímu jednání naprosto imunní, ale kabinet není tak amiciózní, aby tento problém vyřešil.

17:54 Rozprava plasticky protvrdila rozporuplnost názorů ve Sněmovně, řekl na závěr Fischer. Kdyby vláda přicházela se zásadními kroky, nemůže tady uspět, pokračoval premiér s tím, že kabinet respektuje dohodu, na které vznikl, ale nebude vládou vazalů.

17:51 Ministr dopravy Gustáv Slamečka uvedl, že má nejhlubší vůli, aby se po dálnici do Ostravy jezdilo co nejdříve. Úsek z Ostravy do Bohumína ale nebude podle něj možné zprovoznit dříve než v roce 2012.

17:47 Ministr Pecina považuje Komorouse za odborníka. Není prý jediný, kdo je na ministerstvu vnitra ve služebním poměru. Má pomoci při reformě policie. Nevadil 15 let jako šéf elitního odboru. Na tuto práci je tou nejlepší osobou, trvá na svém Pecina.

17:45 Komorouse se zastává i bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD). Podle něj stačil u 1. správy StB absolvovat jazykový kurz, načež přišla Sametová revoluce.

17:45 Pokračují faktické poznámky. Zdeněk Jičínský vyčetl Bursíkovi, že se odvolává na lustrační zákon, který "není ozdobou českého právního řádu".

17:42 Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik ve faktické poznámce vyčítá Bursíkovi, že dává do politické karantény nejen komunisty, ale i statisíce jejich voličů.

17:40 Podle exministra financí Kalouska byl Komorous před rokem 1989 ve svých 22 letech ještě dítě. Nyní je to kompetentní a statečný muž, který má zásluhy v boji proti drogám, řekl Kalousek ve faktické poznámce.

17:38 Bursík v plamenném projevu vyžaduje od Peciny odpověď a chce slyšet, jak a kdy se s tím ministr vnitra "čestně vypořádá".

17:35 Bursík kritizuje Pecinu za jmenování Komorouse do funkce náměstka. Podle Bursíka je to nepřijatelné, protože Komorous sloužil u StB, což lustrační zákon nepřipouští. Pecina podle Bursíka obecný lustrační zákon obešel, protože Komorouse jmenoval jako policistu ve služebním poměru, takže se něj vztahují měkčí pravidla.

Foto: Repro ČT24, Novinky

Martin Bursík

17:33 Nominovali jsme ministra životního prostředí a zůstal ministr pro lidská práva, což je důležité při současném nárůstu extremismu.

17:31 K pultíku dorazil předseda Strany zelených Martin Bursík. Je posledním přihlášeným do rozpravy.

17:30 Ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou Hovorka vyzývá, aby nepřipustila slučování zdravotních pojišťoven.

17:27 Lidovec Ludvík Hovorka se ptá ministra Janoty, zda zvýší zdanění hazardních her na evropskou úroveň.

17:25 Minimálně na čtyřech místech programového prohlášení se hovoří o opatřeních proti nezaměstnaností, reaguje ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka na výtky předsedy lidovců Svobody, že vláda nemá v této oblasti jasný plán.

17:14 Lpím na tom, aby pokles HDP byl do 5 %, řekl Janota s tím, že zdlužit se je snadné.

17:11 Na Tlustého reaguje ministr Janota. Upřesňuje, že schodek rozpočtu kolem 150 miliard platí při poklesu HDP do 2,5 % a nezaměstnanosti 10 %.

Foto: Repro ČT24, Novinky

Ministr financí Eduard Janota

17:08 Tlustý navrhuje daňové prázdniny. Bude to sice znamenat výpadek daňových příjmů, ale občané potom nebudou od státu chtít sociální dávky.

17:06 Pokles výběru daní za prvních pět měsíců činí deset procent, uvádí Tlustý a kritizuje ministra financí Janotu, že o tom nemluví. Pokles HDP podle něj může činit až 10 procent, nejméně však 4,16 procenta.

16:59 "Lidi zlatý, probuďte se," začal svůj proslov Vlastimil Tlustý. Předestřel varovné ekonomické údaje související s hospodářskou krizí.

16:57 Poslankyně Olga Zubová popřála vládě, aby pracovala s rozumem, citem a ohleduplností, což je heslo Demokratické strany zelených, kam přestoupila ze Strany zelených

16:54 Místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová reagovala na Dolejšovy obavy ohledně financování vzdělávání slovy, že tato oblast je v programovém prohlášení velmi dobře zpracovaná.

16:51 Kéž by i příští ministři měli takovou odbornou erudici, jakou má tato vláda, ale nesmí mít politický krunýř, řekl Dolejš.

16:38 Dolejšovi chybí v programovém prohlášení kroky v boji proti krizi a proti nezaměstnanosti.

16:29 Poslanec KSČM Jiří Dolejš se ujímá slova, po něm je přihlášeno ještě šest řečníků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Fischer při hlasování o důvěře vlády

16:27 Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach poznamenal, že lidovci se nyní od přechodné vlády distancují, aby byli po volbách opět připraveni ke "koalování".

16:26 Podle předsedy lidovců dostali poslanci KDU-ČSL doporučení zdržet se hlasování

16:25 Svoboda jmenuje konkrétní dotazy na vládu. Chce například vědět, jak se vláda staví k sázení na internetu, které je podle něj v rozporu s evropskými směrnicemi. Chce také jednoznačný postoj ke Kubě.

16:20 Hra na nepolitckou vládu v sobě nese riziko, které je o to větší, že se na jejím vzniku dohodly strany, které se jinak dohodnout neumějí. Svobodovi chybí v programovém prohlášení některé konkrétní kroky.

16:16 Šéf lidovců Cyril Svoboda označil za nezodpovědnost svržení Topolánkovy vlády. ČR ukázala světu svou obrovskou lehkomyslnost. ČSSD a KSČM, které vládu svrhly, měly dostat odpovědnost sestavit vládu podle sebe.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek s Martinem Pecinou

16:13 Rath opět vstoupil do diskuse, když napadl Langera za údajný nevýhodný pronájem majetku ministerstva vnitra. Zároveň se opět vrátil k vajíčkovým útoků, když řekl, že je jejich původcem.

16:06 Ministr Pecina se přednostně ujímá slova. Na úvod popírá, že by chtěl zastavit reformu policie. Ke svým vyjádřením ohledně vajíčkových útoků řekl, že v jednom případě objektivně došlo k rozehnání mítinku. Trvá na tom, že je to nepřípustné. K Langerově námitce ohledně subordinace policejního prezidenta řekl, že ten je podřízen nikoliv náměstkovi, ale přímo ministrovi.

15:58 Ivan Langer (ODS) kritizuje, že se 1. náměstkem ministra vnitra stal policista. Je jím Jiří Komorous. Podle něj je to krok zpět k "ministerstvu policie". Připomněl, že posledním policistou na ministerstvu vnitra byl šéf StB Lorenc. Podle Langera tak nebude jasné, zda náměstek Komorous s hodností plukovníka bude nadřízen policejnímu prezidentovi Oldřichu Martinů, který má přitom hodnost brigádního generála.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fischer, Kohout, Fule

15:54 Místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová oznámila, že většina lidoveckých poslanců se při hlasování o důvěře zdrží. Fischerův kabinet by ale i tak měl na důvěru dosáhnout díky hlasům ODS, ČSSD a SZ.

15:52 "Moji důvěru máte," řekl vládě Kalousek s tím, že ji jako člen KDU-ČSL vyjádří tím, že pro kabinet zvedne ruku. "Hodně štěstí nám všem," uzavřel Kalousek.

15:50 Miroslav Kalousek se ujal slova. Na úvod popřel, že by opustil KDU-ČSL.

15:46 Poslanec David Kafka (ODS) se opírá do ministra vnitra Peciny za jeho výrok o "nacistickém" narušování mítinků ČSSD. Přednesl rozsáhlou definici nacismu a otázal se, zda házení vajec na politiky naplňuje podstatu nacionálního socialismu reprezentovaného německou NSDAP. 

15:40 ODS podle Jičínského poškodila českou politiku svou arogancí k opozici. Zamyslet by se ale měla i ČSSD, která často odpovídá na hrubý pytel hrubou záplatou.

15:34 Jičínský odsoudil média, která označila Fischerovu vládu za loutkový kabinet ovládaný stranickými sekretariáty. Vláda právě proto, že není spojená s politikou, má výhodu, že může zklidnit politické napětí, soudí Jičínský.

15:28 Svůj projev zahájil poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský. Fischerova vláda podle něj není vládou velké koalice. Dvě velké politické politické strany podle něj pouze našly dost odpovědnosti, aby našly východisko z krize.

15:14 Grebeníček v rozsáhlém projevu zahrnul vládu požadavky na boj s korupcí či respektování lidských práv ve světě. Poslanci KSČM se přitom podle vyjádření předsedy Filipa hlasování zdrží.

15:09 Poslanec KSČM Miroslav Grebeníček označil vládu za rukojmí velké koalice ODS a ČSSD.

14:58 Do diskuse vstupuje s faktickou poznámkou místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath. Pustil se do Topolánka za to, že údajně označuje vrhání vajec za demokratické vyjádření názoru. Prý by nikdy nenechal házet vejce na Topolánka, přesto, že se mu nelíbí, že navštívil "Berlusconiho vykřičený dům a zapomněl si fíkový list". Poslanci ČSSD mu tleskají.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

David Rath při hlasování o důvěře vlády

14:57 Zásadním důvodem pro vládu je, že nic lepšího není k dispozici. Dokonce ani nic jiného, konstatoval Topolánek.

14:55 ODS bude s vládou jednat bez předběžných podmínek s výjimkou požadavku, aby se ministři vystříhali podobných excesů, jakého se dopustil Pecina, a aby se nestali převodovou pákou k předvolební kampani kterékoli strany, řekl Topolánek. ODS se podle něj zavazuje, že vládu nezneužije ke kampani.

14:53 Topolánek také kritizoval ČSSD za snahu diktovat Fischerově vládě, co má dělat. Narážel na seznam 27 bodů, které sociální demokraté vládě předložili. Podle šéfa ODS nemá vláda připravit půdu pro vládnutí ČSSD s KSČM.

14:51 Topolánek kritizoval ministra vnitra Martina Pecinu za to, že označil vajíčkové útoky na Jiřího Paroubka za nacistické. Nesouhlas s politkou ČSSD přitom Topolánek označil za demokratický, formu házení vajec odsoudil.

14:50 Všichni, kdo dají vládě důvěru, mají za činnost kabinetu odpovědnost, upozornil Topolánek. Zároveň varoval před zneužíváním vlády k předvolební komapani.

14:46 Slova se ujímá předseda ODS Mirek Topolánek. Připomněl, že Fischerova vláda nereprezentuje program žádné strany. Je výsledkem řešení situace, která vznikla po pádu vlády. S tím řešením není stoprocentně spokojen jako s nejméně špatným. Za nejdůležitější označil dohodu na předčasných volbách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Projev Mirka Topolánka

14:45 Uděláme vstřícný krok, který bychom nedělali vůči velké koalici. Budeme neutrální k této vládě. Klub KSČM nemůže učinit nic jiného, než se zdržet hlasování.

14:41 V zahraniční politice nemá dojít k žádnému posunu, kritizuje Filip. Některé změny v ekonomické zahraniční politice by podle něj mohla vláda učinit už nyní a nečekat na politickou vládu.

14:38 Filip souhlasil se slovy ministra financí Eduarda Janoty v sobotním Právu, že nelze mít anglické daně a švédský sociální systém. [celá zpráva]

14:35 Filipa potěšilo, že se Fischer bude snažit o apolitickou správu země. Mrzí ho ale, že si Fischer doposud nenašel čas jednat s komunisty, ale bude k návrhům jeho vlády přistupovat vstřícně. 

14:33 Slova se ujímá šéf KSČM Vojtěch Filip.

Foto: Repro ČT24, Novinky

Vojtěch Filip z KSČM při hlasování o důvěře vlády

14:32 Paroubek pochválil převzetí evropského předsednictví jak členy vlády, tak prezidentem Klausem.

14:29 Vláda se také nevyjádřila k obnovení těžby uranu nebo k prolomení územních limitů k těžbě uhlí, vadí Paroubkovi. Chybí mu také vyjádření k přítomnosti českých vojáků v zahraničních misích a pokračování reformy policie. Kritizoval působení Ivana Langera na ministerstvu vnitra.

14:28 V prohlášení vlády chybí jasný příslib, že nebude privatizováno Letiště Praha.

14:25 Paroubek kritizoval výtky, že ČSSD chce upřednostňovat zájmy seniorů na úkor mladých.

14:23 Vážíme si závazku vlády zachovat sociální smír a budeme jí ho připomínat.

14:21 Paroubek ocenil příslib vlády neotevírat politicky sporná témata.

14:20 Předseda ČSSD Jiří Paroubek vítá Fischerovu odbornickou vládu jako zklidňující prvek v době, kdy zemi čekají předčasné volby a divoká kampaň. "Není jasné, s čím po Kubiceho zprávě a vajíčkových útocích naši soupeři přijdou," řekl Paroubek.

Foto: Vysílání ČT24, Novinky

Jiří Paroubek při hlasování o důvěře vlády

14:18 Fischer slibuje, že kabinet bude postupovat efektivně, slušně a poctivě.

14:17 Vláda před vás předstupuje s maximálně konsezuálním a zároveň realistickým programem, řekl Fischer poslancům. 

14:15 Další prioritou vlády je úspěšné dokončení předsednictví Radě EU.

14:12 Vláda se bude snažit o sociální smír, aby nebyla štěpícím, ale jednotícím prvkem. Jediné místo, kde nebude hledat smír, je extremismus.

Foto: Vysílání ČT24, Novinky

Sněmovna o důvěře vlády

14:11 Za daných okolností připomíná sestavení rozpočtu kvadraturu kruhu, řekl Fischer s tím, že hospodaření země se musí změnit. Vláda bude moci sestavit rozumný rozpočet na příští rok jen za cenu výrazných zásahů do provozu veřejné správy a omezení veřejných investic, řekl Fischer.

14:10 "Tato vláda není politickým kabinetem. Je to tým sestavený z odborníků, v čele vlády stojí zcela nepolitický premiér. Úkolem je správa země do předčasných voleb. Taková vláda nemůže nahradit soutěž volených stran. Vláda nebude činit závažná politická rozhodnutí," řekl Fischer.

14:08 Slova se ujímá premiér Jan Fischer.

14:00 Předseda Sněmovny Miloslav Vlček zahajuje schůzi. Poslanci odhlasovali, že mohou jednat i v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám