Hlavní obsah

Jihlava pochod neonacistů zakázala, v Mostě a Litvínově promokli

Právo, ČTK, Jana Pechová, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úředníci jihlavského magistrátu rozpustili sobotní akci pravicových radikálů krátce po jejím začátku. Odůvodnili to tím, že se odchýlila od oznámeného účelu. Akce byla nahlášená jako vzpomínkový pochod Jihlavou k uctění památky obětí druhé světové války, do města se sjelo zhruba 150 příznivců krajní pravice. Akce skinheads v Mostě a Litvínově proběhly za silného deště bez konfliktů.

Foto: Jana Pechová, Právo

Policie nasměrovala příchozí účastníky pochodu v Jihlavě k autobusovému nádraží. Tam je překvapila neprodyšnou sítí osobních kontrol.

Článek

"Shromáždění se podstatně odchýlilo od oznámeného účelu," oznámil tajemník magistrátu Lubomír Dohnal. Na 150 holých lebek dávalo najevo své rozhořčení, ale policie měla nad nimi jednoznačnou převahu.

Extrémisté se následně rozptýlili a po skupinkách se vydali k Ústřednímu hřbitovu, kde měl pochod původně skončit. Před hřbitovem se shromáždilo na 150 anarchistů a několik desítek Romů, kteří chtěli akci neonacistů zabránit.

Foto: Jana Pechová, Právo

Účastníkům pochodu nevyšel ani druhý pokus dostat se k jihlavskému hřbitovu. Zlost z prohry dávali hlasitě najevo.

Policisté nakonec přibližně sedmdesát extrémistů zablokovali v ulici U Cvičiště, aby se khřbitovu nedostali. Přívržencům krajní pravice tak nezbylo, než se otočit zpět. Nelibost pak dali najevo hlasitým skandováním slova ODPOR a vulgárními gesty. Spolu s nimi se daly do pohybu i četné policejní vozy. „Pohyb skupinek samozřejmě budeme monitorovat až do konce,“ ubezpečila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Kolem 17. hodiny, s prvními kapkami deště, začali policisté také pomalu umožňovat rozchod anarchistům, kteří zůstali neprodyšně obemknuti v krátké části ulice Žižkova těsně před ústředním hřbitovem.

Asi padesátka rozzlobených účastníků neonacistického pochodu v té době již seděla v restauraci u zimního stadionu. Policejní vozy zaparkované v jejím sousedství svědčily o tom, že s monitoringem až do konce to muži zákona mysleli smrtelně vážně.

Zákaz přišel po analýze pozvánek a webu

Mluvčí magistrátu Radek Tulis novinářům řekl, že pochod byl předčasně ukončen na základě dlouhodobého monitoringu webových stránek příznivců ultrapravice, dalších poznatků policie i odborníků na extremismus, kteří jsou na místě. 

V pozvánce na akci umístěné na webu neonacistického Národního odporu se objevila výzva "Přijďte tedy do Jihlavy vzdát čest těm, jejichž ctí byla věrnost!". Heslo "Věrnost je mou ctí", popřípadě "Věrnost je naší ctí", bylo podle příručky politologa Miroslava Mareše pro českou policii mottem jednotek SS. "Pro soudobé neonacisty symbolizují SS elitnost árijské rasy," stojí v Marešově příručce o extremismu.

Policie uspořádala v Jihlavě preventivní manévry

Celé akci předcházely manévry, jichž se účastnilo na 700 policistů, kteří měli zabránit jakýmkoli incidentům. Policie na několik hodin uzavřela oblast kolem autobusového nádraží, dopravu odkláněla do okolních ulic.

Foto: Jana Pechová, Právo

Výzva k rozchodu se účastníkům pochodu moc nezamlouvala. Mlčenlivý šik policistů však zafungoval dokonale.

Po celé trase pochodu byly rozmístěny policejní hlídky. V ulicích projíždějí policejní automobily i policisté na koních. "Podle požadavků policie byly odstraněny odpadkové koše, kontejnery a další věci, které by při eventuálním konfliktu mohly být nebezpečné," řekl ČTK ředitel městské policie Jan Frenc.

V Litvínově proběhla akce skinheads poklidně

Asi 150 pravicových radikálů si vlitvínově připomělo smrt svého soudruha Miloše Reha, který před deseti lety zemřel na bodná poranění nedaleko restaurace Jáva v Litvínově. Účastníci akce položili věnce v kolumbáriu na mosteckém hřbitově a za vydatného deště odhalili pamětní desku u litvínovského nádraží.

Umístění desky za souhlasu litvínovského městského úřadu povolil dopravní podnik měst Litvínova a Mostu. Požadoval však, aby pamětní deska neobsahovala symboliku. Na tabulce je jméno, příjmení, data narození a úmrtí a text: Zde za tragických okolností zahynul náš kamarád, bratr a syn. Některé obyvatele města však dráždí už skutečnost, že město souhlasilo s umístěním pamětní desky příznivci hnutí skinheads.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Pochod v Litvínově byl uspořádán k uctění ubodaného Miloše Reho.

Dopravní podnik povolil pamětní desku mrtvému radikálovi už podruhé. První souhlas dal před několika lety. Deska byla tehdy ozdobená literami starogermánského písma. Ty až nápadně připomínaly runové symboly života a smrti, které používali na svých náhrobcích příslušníci elitních jednotek SS za II. světové války.

Krajská policie tehdy přizvala znalce, aby posoudil, zda použití rytého runového písma ze 3. století našeho letopočtu může být vnímáno jako nacistický odkaz. Starogermánské runy totiž historicky nezajímaly jen pohlaváry Třetí říše, ale také nábytkáře, kteří jimi už před stovkami let zdobili nábytek. Policie došla k závěru, že použité symboly nejsou vhodné a radikálové museli desku odstranit. Nový pomník usadili na místo původní desky.

Rehovu smrt si připomínají každoročně

Devatenáctiletý radikál byl 16. května 1999 časně ráno nalezen v areálu litvínovského nádraží s těžkým bodným zraněním, jemuž později podlehl. Pachatele policie dopadla, v únoru 2000 ho Krajský soud v Ústí nad Labem poslal za ublížení na zdraví s následkem smrti na deset let do vězení.

Násilnou smrt si radikálové připomínají každoročně. A čas od času se tím dostanou do střetu se zákonem. Například předloni vjel v Mostě šestadvacetiletý příznivec pravicových extremistů do skupiny levicových radikálů. Dvě dívky zranil, z toho jednu vážně. Při útěku z místa incidentu najížděl i na policejní vůz. Mostecký soud ho poslal loni v březnu na tři roky do vězení.

Policie připravila letos bezpečností opatření, aby zabránila podobným střetům. Nad městem létal vrtulník, pochodu přihlíželi policisté z antikonfliktního týmu, připraveni byli také těžkooděnci. 

Reklama

Výběr článků

Načítám