Hlavní obsah

Ve vězení měly eurovolby vysokou účast

Právo, Martin Polák
Kynšperk

O takové volební účasti si mohli v mnoha okrscích při pátečních a sobotních volbách do Evropského parlamentu nechat jen zdát. Řeč je o věznici v Kynšperku na Sokolovsku, kde z více než 500 odsouzených oprávněných voličů nahlásily svou účast u voleb bezmála tři stovky vězňů.

Foto: Martin Polák, Právo

Vězeň Standa (na snímku) je před volební komisí poprvé v životě.

Článek

„Je to šance, udělat jednou něco správně. Koho jsem ale zvolil, neprozradím,“ řekl po vhození lístku do urny dvacetiletý Standa. V Kynšperku je už dva roky. „Jsou to pro mě první volby,“ poznamenal sklesle.

Vězni chodili do volební místnosti pod dohledem dozorců asi po dvacetičlenných skupinkách. Někteří z nich už způsob hlasování za mřížemi znají. „Jedny volby už jsem tady zažil, nepamatuji se ale, které to byly,“ zavzpomínal další z vězňů Karel.

„Účast je tady vždy poměrně vysoká a je jedno jestli se jedná o parlamentní volby či o eurovolby,“ řekla členka volební komise ve věznici. „Padesát odsouzených nepochází z členských států Evropské unie, ti volit nemohou,“ doplnila mluvčí věznice Petra Bělíková.

„Vězni - cizinci z členských států, kteří mají dlouhodobý pobyt a povolení k pobytu u nás musí volit kandidáty té země, kde momentálně žijí a působí. Kdo nemá dlouhodobý pobyt, toho se volby netýkají,“ vysvětlila mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi začali volit do Evropského parlamentu

Úderem 14. hodiny se v České republice otevřely hlasovací místnosti pro volby do Evropského parlamentu. Lidé mohou zvolit 22 zástupců, kteří budou zemi...

Výběr článků

Načítám