Hlavní obsah

Eurovolby skončily, Čechům byly zřejmě opět ukradené

Právo, Novinky, ČTK, fia, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku s úderem 14.00 hodin skončily volby do Evropského parlamentu, které provázela tradičně nízká účast. V pátek se k urnám dostavila jen necelá pětina z více než osmi miliónů oprávněných voličů, v sobotu byla podle odhadů účast ještě nižší - kolem deseti procent. Oficiální výsledky voleb budou známé až v noci z neděle na pondělí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus ve volební místnosti

Článek

Odvolil i prezident Václav Klaus, který měl podle svých slov po rozchodu s ODS těžké rozhodování. Neřekl však, komu svůj hlas dal.

"Volby to v každém případě jsou. Jde o to, jaký význam má instituce, do které se provádějí," prohlásil Klaus před volební místností v pražských Kobylisích. Přál by si prý, aby páteční a dnešní volby skladbou zvolených poslanců přispěly k tomu, že příští volby do Evropského parlamentu "budou smysluplnější a budou mít větší význam, než je tomu teď".

Klaus je v Evropě vnímán jako euroskeptik a média tento týden citovala jeho pařížský výrok, že nynější volby jsou jen "polovolbami". Prezident to označil za dezinterpretaci svých slov.

Tradiční nezájem o volby do EP

"Řekl bych, ale je to velmi hrubý odhad, že doposud volilo deset až patnáct procent oprávněných voličů,“ komentoval například účast v Moravskoslezském kraji Jan Berousek z odboru vnitra krajského úřadu. Při odhadech vycházel z informací kontrolních skupin, které krajem v průběhu pátku projížděly.

Lidé přitom volbou europoslanců určili nejen to, kdo se bude za ČR podílet na směřování EU a na podobě evropských norem, a tím i českých zákonů. Ovlivní také českou politickou scénu, neboť dali najevo, jak jsou spokojeni se současnou politickou reprezentací. 

Podobná byla situace před pěti lety v prvních českých eurovolbách; také tehdy přišla v první den hlasovat podle odhadů pětina voličů, celková účast se nakonec vyšplhala na 28,3 procenta.

Ke sněmovním volbám v roce 2006 přišlo téměř 65 procent voličů, přičemž první den podle odhadů odvolily dvě pětiny lidí. Nízký volební zájem obvykle nahrává stranám se silným voličským zázemím.

Evropské volby v ČR
Čeští voliči vybírají 22 ze 736 poslanců Evropského parlamentu
Na výběr měli 708 kandidátů, které do volebního klání vyslalo 32 politických seskupení

Na oficiální výsledky eurovoleb si lidé počkají až do noci z neděle na pondělí. Volební komisaři totiž budou moci se sčítáním začít v neděli po 22:00, kdy skončí čtyřdenní volby v celé unii. Ve většině zemí EU se bude volit až v poslední den týdne.

Kromě Česka se v sobotu hlasovalo také na Slovensku, na Kypru, na Maltě, v Itálii a v Lotyšsku. Britové a Nizozemci si vybrali europoslance už ve čtvrtek, Irové v pátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi začali volit do Evropského parlamentu

Úderem 14. hodiny se v České republice otevřely hlasovací místnosti pro volby do Evropského parlamentu. Lidé mohou zvolit 22 zástupců, kteří budou zemi...

Výběr článků

Načítám