Hlavní obsah

Policie neuspěla, vrhání vajec není trestný čin

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Petr Kozelka

Brněnské státní zastupitelství v pátek smetlo ze stolu případ mladíků, kteří na mítinku ČSSD v Brně házeli vajíčka na sociální demokraty. Podle jejich závěrů se nejedná o trestný čin, ale o přestupek. Společenská závažnost je prý "menší než nepatrná." Policie ale začala vyšetřovat staršího muže, který v pondělí na předvolebním mítinku ČSSD v Brně napadl pěstí mladého odpůrce strany.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Muž v čepici vrazil facku mladíkovi, který se prodral k tribuně a protestoval proti výrokům řečníka z ČSSD.

Článek

Dva mladíci ve věku 18 a 22 let, které policie obvinila z výtržnictví kvůli házení vajec na pondělním mítinku ČSSD v Brně, nebudou trestně stíháni. Případem se bude zabývat jen přestupková komise.

"Společenskou nebezpečnost jsme vyhodnotili jako menší než nepatrnou," vysvětlil státní zástupce Jan Sladký. 

Strkanic a tahanic se v pondělí na mítinku strhlo mezi příznivci a odpůrci strany více. Policisté zde zadrželi dva mladíky ve věku 18 a 22 let a jednoho šestnáctiletého, kteří po skončení setkání hodili několik vajíček směrem k pódiu.

Muži, který pěstí napadl odpůrce ČSSD, hrozí trest

Policie ale už vyslechla muže, který ve stejný den na mítinku napadl mladého odpůrce ČSSD. Zjistit identitu jednapadesátiletého útočníka se vyšetřovatelům podařilo díky informacím deníku Právo, který jméno útočníka zjistil. Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška nyní policie pátrá po oběti, kterou hodlá také vyslechnout.

"Impulsem pro potyčku, jejíž část byla zveřejněna médii, mělo být údajné nevhodné chování mladíka. Ten se měl s vajíčky nevybíravým způsobem prodírat skupinou účastníků shromáždění. Mezi oběma muži došlo nejdříve ke slovnímu napadení, které vyvrcholilo fyzickým útokem staršího muže,“ prohlásil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

K dalšímu postupu v tomto případě potřebují kriminalisté i výpověď napadeného mladíka. Ten by se proto měl podle policistů přihlásit na lince 158 nebo na obvodním oddělení Brno-střed.  

Potyčka vznikla přímo pod pódiem, z něhož sociální demokraté vedli proslovy k zúčastněným. Starší muž po prudší výměně názorů mladíkovi dal ránu pěstí. Muž poté tvrdil, že některá ze stoupenkyň ČSSD rozbila mladíkovi vejce, která umazala kalhoty jeho manželce.

Když mladíka od pódia ochranka ČSSD vyváděla, přiběhla k němu žena a uštědřila mu políček. Na videu pak žena stojí vedle útočníka.

Ten se mohl dopustit například výtržnictví nebo ublížení na zdraví, policie však obvinění a případný trest zveřejní až po vyslechnutí napadeného.

Reklama

Výběr článků

Načítám