Hlavní obsah

Studenti na Facebooku volají po zrušení státních maturit

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středoškolští studenti chystají protest v ulicích proti státní maturitě. Organizují se přes Facebook, stejně jako tomu bylo v případě vajíčkových útoků. V Praze by se mohlo demonstrace zúčastnit přespříští týden, podobně jako před dvěma lety, i přes 10 tisíc lidí. Na Facebooku je jich nyní zaregistrováno 36 tisíc.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jednotné zkoušky, kterými se má začít ukončovat středoškolské vzdělání už příští rok, nejsou podle organizátorů protestu dostatečně připraveny.

Také představitelé ODS se shodli, že státní maturity se mají minimálně odložit. Právu tuto informaci včera sdělil šéf školského výboru Sněmovny Walter Bartoš (ODS).

„Pokud se pojede, tak žádná vajíčka, protože jestli chceme něco pro naše dobro, tak se musíme chovat jako rozumní studenti a ne jako stádo zvířat,“ vzkazují si studenti navzájem.

Přitom ministryně školství Miroslava Kopicová, která už několik let spolupracuje s šéfem ODS Mirkem Topolánkem, odklad zkoušek nechce.

„Nová maturita bude explicitně obsažena ve vládním prohlášení. Pokračování v přípravách zkoušky tak, aby se mohla uskutečnit v příštím roce, je jednou z vládních priorit,“ uvedla nedávno. V programu stojí: „Vláda bude pokračovat v přípravě jednotné společné části maturitní zkoušky (státní maturity).“

ODS má jiný názor. „My se teď v poslední době kloníme v ODS k závěru, že státní maturity se mají minimálně odložit. Je to názor čelních představitelů ODS,“ řekl včera Právu Bartoš.

„Co takhle naplnit Václavák?“

„Ale nejde o populistické tvrzení v době, kdy se chystají protesty. Maturity jsou prostě hra s ohněm,“ zdůraznil Bartoš, který přípravu zkoušek kritizoval ještě předtím, než se studenti začali na internetu organizovat.

Generálka zkoušek má proběhnou na podzim v termínu předčasných voleb. Studenti příští týden hodlají poslancům předložit petici, kterou podepsalo 13 tisíc z nich a v níž požadují zrušení státní maturity.

Vadí jim hlavně nepřipravenost zkoušek dospělosti a také, že prý dosud pořádně nevědí, z čeho by měli za rok maturovat.

Nevyvolá-li petice odezvu, plánují se sjet do hlavního města asi 17. nebo 19.června. „Co takhle naplnit Václavák a vyjádřit svůj nepokoj?“ vyzývají. Do protestu chtějí vyrazit s hesly: „Nechceme čekat na výsledky několik dní! Pozor! Třída pokusných králíků!“

Někteří vyvěsili na Facebooku rovněž video, které zachycuje jejich protest v Brně na mítinku soc. dem. Akci, které se zúčastnil i exministr školství Ondřej Liška (SZ), zastánce maturit, nazvali Protestní žranice – Paroubkova volská oka.

Protestovalo se už před lety

Proti novým maturitám protestovaly už před dvěma lety tisíce lidí. Start zkoušek byl poté přesunut na rok 2010. Exministryně školství Dana Kuchtová dostala tehdy vajíčkem.

Nová ministryně a poradkyně expremiéra Mirka Topolánka Miroslava Kopicová při nástupu do funkce vyjádřila obavy ohledně připravenosti státní maturity. Nechala si proto udělat analýzu, jež prý ukázala, že organizace zkoušek je dobře zajištěna.

Legislativně však ošetřeny nejsou. „Sice víme, že je připravena novelizace školského zákona, jenže aby byla přijata, musí to být na příští schůzi. Ale sněmovní tisk k dispozici nemáme,“ upozornila na nedávném jednání školského výboru soc. dem. Ladislava Zelenková.

Poslední schůze před parlamentními prázdninami se uskuteční příští týden a na podzim už budou volby. Zelenková včera Právu řekla, že nevidí důvod, proč nemohla být novela už předložena. „Času mělo ministerstvo dost. Byť se asi nestane nic dramatického, schválí-li se až po generálce,“ dodala.

Zavádění státních maturit vyšlo od roku 1997 daňové poplatníky na více než čtvrt miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám