Hlavní obsah

S koncem předsednictví opustí úřady tři stovky kvalifikovaných lidí

Právo, Lenka Hloušková
Praha

Pracovali vzorně, jsme s nimi spokojení, ale musejí odejít. To říkají ministerstva o lidech, které nabrala pro české předsednictví EU. Celkem jde o tři stovky osob. Smlouvy jim vyprší k 30. červnu. Řada z nich další už nezíská. Někteří byli lépe placeni než běžní úředníci a získali neocenitelné kontakty.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí

Článek

Ministerstva oslovená Právem se nijak netají, že většinu posil do několika týdnů nebo měsíců propustí. Mají plné stavy a navíc čekají dopady finanční krize. Plánovaných odchodů vzdělaných a jazykově velmi dobře vybavených lidí ale do jednoho litují.

"Tito pracovníci byli přijati na dobu určitou. S ohledem na nepříznivý stav rozpočtu ministerstva nebude možné prodlužovat jejich pracovní smlouvy,“ sdělila například mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková.

Podobně je na tom ministerstvo zahraničí (MZV). "Nemáme bohužel volná systemizovaná místa, přestože se většina posil na české předsednictví osvědčila,“ lituje za resort Kristina Kvapilová. Naději na místo mají na MZV pouze ti, kteří se po srpnu začlení do pravidelné rotace na místech stálého zastoupení ČR v Bruselu.

Naděje pro některé

Tři stovky nových pracovníků dostávaly vždy smlouvy na dobu určitou. První posílili ministerstvo zemědělství už v roce 2007, drtivá většina úředníků ale do resortů nastoupila loni v létě. Jejich kontrakty zpravidla vyprší koncem letošního června, případně během prázdnin. Ti poslední pak odejdou koncem roku.

Nejvíce, celkem 121 lidí, šlo na MZV. Sedmdesát devět z nich poslal úřad přímo do Bruselu. O desítky osob rozšiřovaly stavy také ministerstva zemědělství, životního prostředí a vnitra. Zbylé resorty přijímaly kolem deseti lidí. Právě ti, jak zjistilo Právo, mají největší naději na prodloužení smluv.

Třeba na ministerstvo pro místní rozvoj vzali na zajištění agendy dva lidi a už ti už jistotu práce mají. Původní pracovníci jim totiž odešli ještě před předsednictvím.

"Jejich nástupci prokázali v průběhu zkušební doby velmi dobré pracovní výsledky, a tím byla dána možnost jejich dalšího uplatnění,“ uvedla Kateřina Jegorovová z tiskového odboru resortu. Dva lidé z deseti dali výpověď před předsednictvím rovněž na ministerstvu kultury.

Plat? Tabulky

Finanční ohodnocení speciálních pracovníků odpovídalo platovým tabulkám, výhody oproti tzv. normálním kolegům často nemívali. Když už se tak stalo, šlo o přiznání osobního ohodnocení již při nástupu a ne po skončení tříměsíční zkušební lhůty, jak je zvykem.

Někde jim platy ještě vylepšovaly odměny za splněné úkoly. Takto postupovali mimo jiné na ministerstvu školství, kultury, průmyslu a obchodu či financí.

Školství myslelo na unijní posily i jinak. V průměru jim dávalo nejdelší smlouvy, a to v většinou od ledna 2008 do září 2009. Zdravotnictví své "dočasné“ zaměstnance zase zvýhodňovalo přednostním zařazování do odborné přípravy, jazykových a odborných kurzů.

Maximální plat úředníka pro předsednictví mírně přesáhl třicet tisíc hrubého, což byla spíše výjimka. Mnohde se mzdy pohybovaly pod dvacet tisíc hrubého.

Místa jen někde

Počítá-li se s posilami do budoucna, tak na zaplnění volných míst. Na kontrakt na dobu neurčitou se mohou těšit zejména ti z ministerstva zemědělství, a to až polovina ze 39 osob.

Část lidí si chtějí nechat také finance (MF), školství, zdravotnictví, kultura, životní prostředí (MŽP) či vnitro. Jejich počet se různí. Třeba na MŽP zůstane pouze šest lidí z 21. Malou naději mají unijní posily na Úřadu vlády.

Za všechny vstřícné resorty to shrnul mluvčí financí Ondřej Jakob: "Máme v úmyslu tipovat volná místa vhodná pro jejich umístění tak, abychom dobře hodnocené a vysoce kvalifikované a specializované zaměstnance neztratili.“ Jeho kolega z průmyslu Tomáš Bartovský vše upřesnil: "Nastoupili by na místa uvolněná například odchodem do důchodu, na mateřskou nebo ukončením pracovního poměru kmenového pracovníka.“

Dvě ministerstva Právu sdělila, že kvůli předsednictví stavy neposilovala – resorty obrany a pro menšiny a lidská práva. Úkoly převzali stálí zaměstnanci a ti se po skončení povinností vrátí na původní pozice.

Celkem stát přijal do administrativy kvůli předsednictví 365 lidí. Přes tři stovky osob mířily na ministerstva a úřad vlády, zbytek na jiné státní úřady. Půlroční vedení Unie vyjde pokladnu podle prvních odhadů na 1,7 miliardy korun. Velká část sumy padne právě na mzdy. Celkové výdaje i za přípravné období spolkly asi tři miliardy.

Zaměstnanci na předsednictví
MinisterstvoOsob na předsednictvíBěžně lidí
Dopravaneodpověděla
Finance141414
Kultura10262
Menšiny a lidská právanevzali nikoho42
Místní rozvoj2617
Obrananevzali nikoho
Práce a sociální věci7724
Průmysl a obchod19760
Spravedlnost12354
Školství17*637
Úřad vlády26555
Vnitro201800
Zahraničí1212224
Zdravotnictví6370
Zemědělství392169**
Životního prostředí21665
*Jde o přepočtení úvazků na osoby
** Včetně regionálních pracovišť, Agentury pro zemědělství a venkov, Pozemkových úřadů

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám