Hlavní obsah

Romská redaktorka ČRo kvůli rasistickým útokům požádala v Kanadě o azyl

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jas.lh

Vedoucí redaktorka romského vysílání Českého rozhlasu (ČRo) Anna Poláková požádala o azyl v Kanadě. Ve středu to oznámila mluvčí ČRo Eva Tichá. Rodina redaktorky v minulosti opakovaně čelila rasistickým útokům.

Článek

"Podle materiálů, které mi nechala Anna Poláková k dispozici, čelila její rodina v poslední době nevybíravým útokům," uvedla ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová.

"To, že jsme se rozhodli požádat o azyl, vůbec nesouvisí s mou prací v rádiu, ale s neustálými útoky na mou rodinu a radikalizací společnosti," uvedla Poláková v e-mailu adresovaném nadřízeným. Pro odchod z Česka se rozhodla spolu s manželem, třemi dětmi, zetěm a vnučkou. Rodina přistála v Torontu koncem května.

Hikelová: Nikdo z nás nebyl v jejich situaci

"Smutné na tom je, že to je velmi slušná rodina. Všichni pracovali. Dcera paní Polákové studovala vysokou školu,“ upřesnila Hikelová.

"O problémech jsem věděla. Nabízela jsem jim jakoukoli pomoc. Konečné rozhodnutí rodiny mě nicméně překvapilo. Nemůžu říci, že ho chápu. Na druhou stranu, nikdo z nás nebyl v jejich situaci,“ řekla Hikelová. Poláková ji požádala o půlroční neplacené pracovní volno. ČRo se rozhodl jí vyhovět.

To, že jsme se rozhodli požádat o azyl, vůbec nesouvisí s mou prací v rádiu, ale s neustálými útoky na mou rodinu a radikalizací společnosti
Anna Poláková

Syna Polákové v minulosti napadla čtveřice neonacistů. Mladík tehdy utrpěl otřes mozku, měl četné pohmožděniny a tržnou ránu na hlavě. Podle redaktorčina vyjádření z roku 2002 však nešlo o první útok na její rodinu. Manžel Polákové čelil například vydírání.

Tehdy čtyřiatřicetiletá redaktora na stránkách Českého rozhlasu vzpomíná na jednotlivé útoky na členy rodiny i na první pokus o emigraci počátkem 90. let minulého století.

Poláková pracovala v Českém rozhlasu 1 - Radiožurnálu od roku 1998. Připravovala pořad věnovaný životě Romů a jejich kultuře O Roma Vakeren (Romové hovoří). Romské vysílání Českého rozhlasu bude podle Hikelové pokračovat beze změn. "Personálně to budeme řešit, určitě se to zpravodajství nedotkne," dodala Hikelová.

K emigraci do Kanady Romy vyzývají někteří romští aktivisté. Od letošního ledna do března požádalo v Kanadě o azyl kvůli údajné diskriminaci 653 českých občanů. Kanadský premiér Stephen Harper v květnu v Praze naznačil, že by jeho země mohla obnovit pro ČR vízovou povinnost, pokud nenastane zlepšení.

Reklama

Související články

Čeští Romové opustili letiště v Torontu

Poslední čeští Romové opustili před několika hodinami prostory mezinárodního torontského letiště. Právu to sdělil mluvčí ministerstva zahraničních věcí Jiří...

Výběr článků

Načítám