Hlavní obsah

Předseda pardubické organizace opouští zelené, roztrhal na sobě jejich tričko

– Pardubice
Právo, René Chvalina

Po odchodu krajských předsedů Strany zelených v Libereckém a Moravskoslezském kraji ohlásil ve středu v Pardubicích odchod ze Strany zelených i předseda pardubické krajské organizace Pavel Křivka. Krajskou organizaci nyní povede její první místopředseda Josef Ehrenberger.

Foto: René Chvalina, Právo

Pavel Křivka trhá před objektivy kamer a fotoaparátů tričko Strany zelených.

Článek

„Nyní se budu věnovat skalničkám,“ prohlásil Křivka poté, co si před objektivy fotoaparátů a kamer roztrhl tričko SZ, pod nímž měl jiné s emblémem Demokratické strany zelených (DSZ) založené právě Zubovou.

Křivka nesouhlasí s postupem vedení strany a vyloučením poslankyň Olgy Zubové a Věry Jakubkové a bývalé místopředsedkyně strany Dany Kuchtové. Křivka mimo jiné oznámil, že více než polovina základních organizací SZ v kraji již ukončila svou činnost. Některé z nich v zápisech z členských schůzí vysloveně uvádějí, že končí na protest proti přehlížení a umlčování názorů členské základny, které vyvrcholilo vylučováním v březnu 2009.

„Cítím, že další setrvávání ve straně lisabonské a radarové pravdolásky by mě velice kompromitovalo zejména po stránce morální. Nemám zapotřebí si nadále nechat nadávat do extremistů od vyvěšovačů tibetských vlajek a uznavačů Kosova, kteří neváhají přijmout předvolební podporu od člověka, který označoval bombardování civilistů v Jugoslávii za humanitární,“ uvedl Právu důvody ke svému odchodu ze strany Zelených Pavel Křivka.

„Jestliže tito lidé neustále hlásali, že moje názory jsou pro ně nepřijatelné, nyní konečně musím prohlásit já, že jejich propagace násilí a broušení sekyry na prezidenta republiky jsou nepřijatelné pro mě,“ dodal Křivka.

Roztrhané tričko nahradil jiným

Pavel Křivka dále připomněl, že voliči Stranu zelených již třikrát ve volbách odmítli, aniž by z toho vedení strany vyvodilo nějaké závěry. Strana je podle něj ovládnuta fanatickými přívrženci předsedy Bursíka a jakákoli diskuse o programových nebo personálních otázkách není možná, protože nositelé odlišných názorů jsou ze strany buď vyloučeni, nebo jsou označeni za extremisty či za bezvýznamné osoby, které se chtějí zviditelnit. Sám bude zvažovat vstup do Demokratické strany zelených, kterou rozhodně podpoří v evropských i v předčasných parlamentních volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám