Hlavní obsah

Topolánek a Paroubek řešili s Fischerem důvěru vládě

Právo, Jiří Ovčáček

Šéf ODS Mirek Topolánek a lídr ČSSD Jiří Paroubek jednali ve středu dopoledne s premiérem Janem Fischerem. Tématem bylo programové prohlášení a také nedělní hlasování o důvěře kabinetu. Paroubek po jednání prohlásil, že jeho poslanci vládu přes výhrady podpoří.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Mirek Topolánek

Článek

"Tématem jednání bylo programové prohlášení a rozpočet a jeho úskalí,“ sdělil ve středu Právu Topolánek.

"Hovořili jsme na téma programové prohlášení vlády, důvěra vládě. Myslím, že ze strany ČSSD, i když má výhrady k vládnímu prohlášení, předpokládám, že poslanci přistoupí k hlasování tak, abychom umožnil bezproblémově činnost úřednické vlády. Protože koneckonců, byl to projekt ČSSD, který byl nakonec prosazen,“ prohlásil pak Paroubek na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Schůzce byl právě kvůli rozpočtu přítomen také ministr financí Eduard Janota. Podle Paroubka se o rozpočtu bavili spíše v informační rovině. "Řekl jsem, že to je věc dalších expertních jednání,“ sdělil k tomu.

Janotova snaha škrtat co nejvíce na státním rozpočtu se ale Paroubkovi nelíbí. "„Rozhodně ČSSD nepřipustí úvahy o snižování mandatorních výdajů typu důchody, sociální dávky, například v oblasti podpory rodin a některé další 'revoluční' úvahy, které se v tomto týdnu objevily,“  dodal.

Podle Paroubka se musí najít zdroje ve státním rozpočtu. "Ty zdroje jsou především v oblasti šetrného vynakládání výdajů v rámci jednotlivých ministerstev, nikoliv v té sféře výdajů, které jsou určeny pro občany,“ míní.

Reklama

Výběr článků

Načítám