Hlavní obsah

Schwippel chce do říjnových voleb vytvořit s euroskeptiky koalici

Právo, ada, nig

Nezařazený poslanec Jan Schwippel, který svým hlasem přispěl ke svržení vlády Mirka Topolánka (ODS), se ve Sněmovně nehodlá postavit ani za překlenovací vládu Jana Fischera kvůli její podpoře Lisabonské smlouvy. Poté, co byl vyloučen z ODS, se zapsal na kandidátku Libertas. Menší euroskeptické subjekty by měly do říjnových voleb vytvořit koalici, řekl v rozhovoru pro Právo.

Článek

Podílel jste se na pádu Topolánkovy vlády, byl jste pro úřednickou, podpoříte ji tedy?

Nebudu hlasovat pro vyslovení důvěry. Nesouhlas s ratifikací Lisabonské smlouvy hlasy ODS v rozporu se dvěma usneseními kongresu byl důvodem, proč jsem hlasoval pro vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě. Jestliže nyní pan Fischer ocenil její schválení a pan Füle popisuje způsob, jakým se chce nová vláda podílet na oklamání irských voličů, když jim chce slíbit nesplnitelné, pak taková vláda nemůže získat mou důvěru.

Máte názorově blízko k prezidentovi. Podpoří Václav Klaus vaše uskupení Libertas v eurovolbách? 

Samozřejmě bych si to přál a byl bych velmi rád, kdyby to udělal. Ale nemohu za něj mluvit.

Jste v kontaktu s prezidentem? 

Přímo s panem prezidentem ne, ale jsme ve styku s některými lidmi z jeho okolí.

Chce vaše uskupení kandidovat i v říjnových volbách?  

Myslím, že bude záležet na výsledku v eurovolbách. Osobně bych byl příznivcem, aby ty subjekty, jejichž odlišnosti jsou minimální, mají podobný názor na evropskou integraci a další oblasti, aby se dohodly na volební koalici.

Z čeho financujete kampaň? 

Máme sponzory v ČR, dále strana Nezávislí demokraté má peníze, mj. za mandát pana Železného v EP, pak jsou to příspěvky příznivců a kandidátů a máme logistickou podporu od pana Ganleyho a jeho organizace.

Na kolik vás kampaň přijde? 

Ta částka se bude pohybovat někde kolem tří miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám