Hlavní obsah

ČSSD nevzdá úsilí o stažení českých jednotek z Afghánistánu

Právo, jov, nig

Sociální demokracie nyní nebude požadovat odchod českých vojáků z Afghánistánu. V dohledné době ale podle svého šéfa Jiřího Paroubka bude o odchod usilovat. V každém případě ale bude ČSSD chtít snížit početní stav armády v Afghánistánu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

(Ilustrační foto)

Článek

Paroubek tento týden připomněl vnitrostranickou anketu, ze které vyplynulo, že naprostá většina členské základny ČSSD je pro odchod české armády z Afghánistánu.

"My musíme tomu přizpůsobit také naši politiku. O odchod se jednat nebude, alespoň ne v tuto chvíli. Ale předpokládám, že v nějaké dohledné době o to budeme usilovat. Budeme usilovat o to, aby se snížila naše účast v Afghánistánu,“ sdělil Paroubek novinářům. Neuvedl však počet. Doplnil, že o vojenské misi s ním ještě nikdo z vlády Jana Fischera nejednal. 

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek

Vláda zatím návrh misí odložila

Sněmovna by se měla plánem zahraničních misí české armády zabývat tento měsíc. Podporu návrhu z dílny ministra obrany Martina Bartáka již vyslovil prezident Václav Klaus.

Vláda návrh misí v pondělí odložila. "Je potřeba vést ještě nějaká jednání mezi členy vlády, s politiky, čili nechme to až na příští týden. Není nebezpečí z prodlení. Chceme ten materiál mít natolik připravený, abychom nedávali nějaký signál, že jsme se nedohodli. To by mělo velmi neblahé mezinárodní konsekvence a chceme se jich vyvarovat,“ uvedl premiér. 

Ministr financí Eduard Janota jej doplnil: "Rozpočet, který je přidělen ministru obrany na letošní a příští rok, tyto mise plně pokrývá.“ 

Návrh ministra obrany vyšel vstříc základním požadavkům soc. dem.
Jan Hamáček

Podle šéfa zahraničního výboru Jana Hamáčka (ČSSD) stále probíhají politická jednání. "Je dobře, že vláda své rozhodnutí odložila, neboť jde o to, aby se neopakovala blamáž z konce loňského roku, kdy nedohoda tehdejší vládní koalice s opozicí způsobila neschválení misí na první pokus,“ řekl Hamáček Právu. 

Podle něj lze říci, že "návrh ministra obrany vyšel vstříc základním požadavkům soc. dem. – nenavyšovat počty českých vojáků, spíše je snižovat, a hlavně je koncentrovat“. 

Reklama

Výběr článků

Načítám