Hlavní obsah

Radek John vstupuje do politiky, bojí se spojení levice s komunisty

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý novinář Radek John se vrací do veřejného života. Na podzim bude kandidovat ve sněmovních volbách jako člen strany Věci veřejné (VV). Vstoupit do politiky ho podle vlastních slov donutila situace na české politické scéně, kde hrozí, že se levice spojí s komunisty a dostane je do vlády.

Článek

"Mně se na straně Věcí veřejných líbí, že se snaží řešit konkrétní problémy a jeden z největších problémů může být, že se levice po volbách spojí s komunisty a dostane je do vlády,“ vysvětlil v úterý na tiskové konferenci John s tím, že se jedná o hrozbu, jaká tu 20 let po Sametové revoluci ještě nebyla.

Mně by se dobře cestovalo po Papuy Nové Guiney, ale špatně by se mi vracelo do rozhádané země. Tak jsem si uvědomil, že je třeba v politice něco udělat.
Radek John

Z toho důvodu se pokusí VV zabránit vítězství levice spojením roztříštěných pravostředových stran pod záštitou nové iniciativy Občanské fórum 09. V červnu se pak na pražském Žofíně uskuteční konference podobně smýšlejících stran, které budou ochotny o problému jednat. 

"Já jsem myslel, že se budu věnovat vínu a cestování po exotických krajích. Nicméně to, co jsem viděl při pádu vlády v televizi, kdy ti lidé na sebe křičí sprostá slova, mě strašně popudilo. Pochopil jsem, že mně by se dobře cestovalo po Papuy Nové Guiney, ale špatně by se mi vracelo do rozhádané země. Tak jsem si uvědomil, že je třeba v politice něco udělat. A teď jako člověk na volné noze budu svobodně říkat, co si subjektivně myslím,“ zdůvodnil svou kandidaturu John.  

O programu rozhodují samotní voliči

Podle něj dostat VV do vysoké politiky je jeden ze způsobů, jak napravit situaci, která v politice v současnosti je. Na důkaz toho, že to myslí vážně, se také v pondělí rozhodl i kandidovat na post předsedy strany. Jeho případné zvolení by podle ohlasů příznivců mohlo získat straně další podporu.

Stěžejním heslem středopravé strany je přímá demokracie. V tomto duchu se utváří i její program. Strana předkládá na svém webu www.otazniky.cz různé politické otázky s různorodým hodnocením odborníků, a její stoupenci pak vybírají prostřednictvím plebiscitu vyjadřují souhlas či nesouhlas s programovou náplní.  

Výběr otázek se ovšem drží v mantinelech politické orientace od středu doprava. "Takže nás nemůže nikdo nařknout s populismu,“ sdělila Novinkám programová ředitelka strany Kristýna Kočí.

Fond na potírání následků náhubkového zákona

Tímto způsobem již stoupenci strany rozhodli o některých prioritách, například o samotné kandidatuře VV do Sněmovny, zrušení tzv. náhubkového zákona, odvolatelnosti politiků, přímé volbě starostů a hejtmanů, přímé volbě prezidenta s rozšířením jeho pravomocí nebo i podpoře jaderné energetiky. 

Novinář, který má odposlechy, které mají být zveřejněny, ať je zveřejní. A strana pak zaplatí pokutu.
Radek John

Zároveň tak byla zamítnuta mimo jiné přímá volba policejního prezidenta, přímá volba soudců, šrotovné a dotace soukromým firmám. 

Kandidáti do Evropského parlamentu v čele s Kateřinou Klasnovou se navíc rozhodli, že v případě zvolení odevzdají 150 tisíc korun z platu na ozdravení české politiky. Z toho 50 tisíc dají do fondu na vzdělání mladých lidí a sto tisíc do fondu na potírání následků náhubkového zákona.

"My jsme vytvořili Fond svobody slova, a protože politici zatím nedokázali náhubkový zákon změnit, tak my říkáme: Novinář, který má odposlechy, které mají být zveřejněny, ať je zveřejní. A strana pak z těchto peněz zaplatí pokutu. Už v této chvíli lze tyto věci psát,“ doplnil John.  

Reklama

Související témata:

Související články

Radek John na Nově končí

Reportér Radek John se po dohodě s vedením TV Nova rozhodl po patnácti letech odejít z publicistického pořadu Na vlastní oči. Působil v něm od jeho vzniku...

Radek John přesedlal ze zločinu na chobotnice

Spisovatel a novinář Radek John (54), který proslavil televizní pořad Na vlastní oči, se teď věnuje víc kulinářským rozkoším než odhalování zločinů. Koncem...

Výběr článků

Načítám