Hlavní obsah

Svoboda: Budeme křesťanští, tudíž správní

– Vsetín • Aktualizováno

Ve Vsetíně končí druhý den sjezdu křesťanských demokratů. Předsedou byl v sobotu zvolen Cyril Svoboda. Ten na závěrečné tiskové konferenci řekl, že strana je semknutá jako nikdy předtím. Zároveň odmítl dělení na levici a pravici a řekl, že lidovecká politika bude křesťanská a tudíž správná.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nový předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda

Článek

Svoboda si pochvaloval semknutost strany, kterou prý nikdy za svého působení nezažil. Ke svému mandátu, který od spolustraníků dostal, řekl,že "je pevný jako řemen".

Nový předseda také naznačil, jak si představuje vztahy uvnitř partaje. Mělo by se jednat o bratrství, které označil za nový vztah. K dalšímu směřování Svoboda řekl: "lidovecká politika bude křesťanská a tudíž správná". K otázce podpory kabinetu dodal, že se strana rozhodne na základě programového prohlášení. Prohlásil také, že existuje více možností, jak se k nové vládě postavit.

Čunek zůstal v širším vedení

Delegáti v neděli nejprve zvolili část zástupců do širšího stranického vedení. Nejvíce hlasů (202) dostala vdova po Josefu Luxovi Věra Luxová. V širším vedení zůstává i Jiří Čunek.

V širším vedení KDU-ČSL bude také bývalý hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek, exministr kultury Jaromír Talíř a Jiří Koliba, kterého si do užšího vedení přál nový předseda lidovců Cyril Svoboda.

I z širšího vedení strany tak patrně zmizí sympatizanti bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, který hodlá z KDU-ČSL vystoupit a založit nový konzervativní středopravicový politický subjekt.

Lidovci během neděle také diskutovali o programu a připravě na evropské volby, které proběhnou příští víkend.

Delegáti byli na ranní mši v katolickém farním chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Nevynechali ji, přestože oslavovali úspěšné zvolení nového předsedy a jeho pěti místopředsedů do pozdních nočních hodin.

Naslouchali čtení evangelia a pastýřského listu českých a moravských biskupů o postavení církve a místě věřících v současné společnosti. Nově zvolený předseda Cyril Svoboda stál v uličce vzadu, zatímco jeho předchůdce Jiří Čunek jako místní starousedlík seděl vpředu s manželkou.

Lidovci už mají za sebou hlavní část programu. Po celé sobotní odpoledne volili předsedu a místopředsedy.

Šéfem strany byl zvolen Cyril Svoboda, první místopředsedkyni mu bude dělat Michaela Šojdrová. Místopředsedy jsou Pavel Svoboda, Jiří Carbol, David Macek a Pavel Horák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám