Hlavní obsah

ON-LINE: Volba vedení KDU-ČSL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetín
Aktualizováno

Lidovci v sobotu odpoledne rozhodli, že jejich stranu povede Cyril Svoboda. Ve dvou kolech porazil Jana Březinu, Jiřího Čunka a Michaelu Šojdrovou. Tři stovky delegátů sjezdu vybírají ještě místopředsedy.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Kandidáti na šéfa KDU-ČSL Jan Březina (vlevo) a Cyril Svoboda na sjezdu ve Vsetíně

Článek

21:54: Místopředsedové byli zvoleni hned v prvním kole. Stali se jimi Pavel Svoboda, Jiří Carbol, David Macek a Pavel Horák.

20:37 - Kandidáti hned začali se svými projevy. Každý má prostor pěti minut

20:36 - Na místopředsedy strany ohlásili kandidaturu Jiří Carbol, Pavel Horák, Marián Hošek, Jiří Koliba, Roman Línek, David Macek, Vladimír Říha, Pavel Svoboda

20:20 - Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl, že vítězství Svobody je malým překvapením. Podle něj u lidovců zvítězila zkušenost nad experimentem.

20:01 -  Předseda Strany zelených Martin Bursík má po zvolení Cyrila Svobody obavy ze spolupráce. Řekl, že volbu respektuje, i když nyní se strana od zelených spíše vzdálila.

19:55 - Předseda ČSSD Jiří Paroubek uvítal zvolení Cyrila Svobody předsedou lidovců. Svoboda se podle něj distancoval od působení lidovců v koaliční vládě s ODS a zelenými, když v projevu odmítl rovnou daň a volal po společném zdanění manželů.

19:24 - První místopředsedkyní strany bala zvolena Michaela Šojdrová  Získala 192 hlasů z celkových 246

18:34: David Macek oznámil, že se kandidatury na prvního místopředsedu vzdává, protože Svoboda vyjádřil přání, že chce na této pozici Šojdrovou.Ta tedy projde volbou sama.

18:30: Do druhého kola volby místopředsedy postoupili Michaela Šojdrová a David Macek.Šojdorvá dostala 136 hlasů, Macek 78.Kvórum na zvolení bylo 146 hlasů.

17:58 -Na prvního místopředsedu kandidují Michaela Šojdrová, David Macek a Roman Línek

17:31 - Čunek řekl, že by se rád nějakou dobu odešel bez pozornosti médií, proto nechce ani do vedení KDU-ČSL.

17:30 - Svoboda v projevu po vyhlášení výsledků řekl, že volby byla korektní, poděkoval protikandidátům a hlavně odcházejícímu předsedovi Jiřímu Čunkovi.

17:24 - Předsedou KDU-ČSL byl zvolen Cyril Svoboda. Ve druhém kole volby porazil Jana Březinu. Získal 157 hlasů. Potřeboval nejméně 151. Březina získal 127 hlasů.

17:19 - Michaela Šojdrová vyzvala své příznivce k podpoře Cyrila Svobody.

17:12 - Jiří Čunek v České televizi řekl, že počet 61 hlasů v prvním kole považuje za prohru. Hodně lidí ho prý nevolilo proto, že se báli, že by pokračovala honba médií na jeho osobu. Nebude kandidovat ani na místopředsedu strany a doporučí na tento post Michaelu Šojdrovou.

17:10 - Lidovci vybírají ve druhém kole nového předsedu. Vítěz musí dostat nadpoloviční většinu přítomných 300 delegátů.

16:42 - Favoritem ve druhém kole volby je Cyril Svoboda. Budou ho zřejmě volit ti, kteří v první kole dali hlas Jiřímu Čunkovi.

16:36 - Nejvíce hlasů v první volbě získal Jan Březina, podpořilo ho 112 delegátů ze 298 platných lístků. Svoboda získal 91 hlasů, Jiří Čunek 61 a Michaela Šojdrová 33.

16:30 - Lidovci v prvním kole předsedu strany nezvolili. křeslo ale určitě neobhájí Jiří Čunek. Do druhého kola postoupili Jan Březina a Cyril Svoboda.

16:15 - Očekává se, že v prvním kole nebude zvolen nikdo. Vítěz by musel dostat nadpoloviční většinu hlasů. Do druhého kola postoupí dva kandidáti s největším počtem hlasů.

15:35 - Začala volba předsedy, bude trvat 20 minut. Následně se budou sčítat hlasy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek volí předsedu KDU-ČSL.

15:33 - Delegát vysvětluje ostatním procedurální záležitosti, které se týkají samotného hlasování.

15:19 K řečnickému pultíku přichází Michaela Šojdrová. Vzpomenula zvraty, které strany prožila v minulých letech. Podle ní Čunkovu vedení chyběla schopnost vést, řídit stranu a mít autoritu. Podle ní ani straničtí ministři nedokázali ve vládě prosadit nic zásadního z programu strany.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyril Svoboda a mistopředsedové KDU-ČSL

15:10 - Začal mluvit Cyril Svoboda, každý z kandidátů má na projev sedm minut. Připomněl, že s každým členem osobně před sjezdem mluvil. Sliboval, že půjde příkladem a stranu nadchne. "Předkládám zkušenosti s politikou na nejvyšší úrovni." Nový předseda podle něj nebude mít čas učit se být předsedou. On už to umí. Svoboda byl v čele strany v letech 2001-2003

15:07 - Čunek vzpomněl zkušenost se svou korupční aférou. Označil ji za diskreditační kampaň a v té souvislosti připomněl i podobný boj, který svedl se stranou Josef Bartončík. Apeloval na poctivost a křesťanské hodnoty. Pak se prý strana nemusí bát o volební výsledek ani o svou existenci.

 15:05 - Začal mluvit předseda strany Jiří Čunek, který odkázal na svůj hodinový dopolední projev. [celá zpráva]

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Čunek

14:54 - Začaly projevy kandidátů. Jako první mluví Jan Březina. Strana podle něj postrádá silné a rozhodné vedení, která by uklidnilo atmosféru ve straně, které by konkurovalo politickým soupeřům a tlaku médií. „Mým cílem je skoncovat s rozdělením strany a navrátit KDU-ČSL tvůrčího ducha,“ řekl.

14:39 - Miroslav Kalousek, který odchází z KDU-ČSL, v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že jeho podporu má Jan Březina, myslí si ale, že na sjezdu stouply šance Cyrila Svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám