Hlavní obsah

Britský konzervativec Cameron chce pomoci ODS s kampaní

Právo, Novinky, ČTK, Vít Hnízdil, Karolina Zarzycká
Praha, Londýn

V sobotu 30. května přijel do Prahy lídr britské Konzervativní strany David Cameron, aby podpořil ODS před volbami do Evropského parlamentu, které se budou konat za týden. Zároveň by chtěl najít správnou strategii pro Topolánkovu stranu a řešení jak zvítězit nad odvěkým rivalem, ČSSD.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

David Cameron si v ulicích Prahy zkouší tričko ODS, Jan Zahradil (ODS) přihlíží.

Článek

David Cameron si v rámci kontaktní kampaně společně s předsedou Mirkem Topolánkem a lídrem kandidátky ODS ve volbách do Evropského parlamentu Janem Zahradilem v sobotu prošel centrum Prahy z Malostranského náměstí přes Karlův most až na Staroměstské náměstí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

David Cameron s Mirkem Topolánkem na Staroměstském náměstí

Dlouhodobá spolupráce ODS s britskými konzertativci by měla přinést své ovoce. „Nabízíme lidem řešení související s finanční krizí. Naše kampaň rozhodně není negativní a agresivní,“ uvedl předseda strany Mirek Topolánek, který se neobává ani útoků ze strany odpůrců.

„Naše kampaně jsou bez velkých pódií. Chceme udržovat co nejbližší kontakt s občany. Do dnešního dne jsem projel na sto padesát míst po celé republice a nikde po mně nikdo žádná vejce neházel,“ řekl.

I sám David Cameron doufá, že předvolební kampaň ODS proběhne v klidu a dovede stranu do Evropského parlamentu. „Přijel jsem hlavně pomoci s předvolební kampaní a promluvit si o tom, jak to v Evropském parlamentu funguje. Naše vize je, abychom utvořili prosperující Evropu, obchodující Evropu a otevřenou Evropu celému světu,“ naznačil plány dvaačtyřicetiletý britský politik.

Britští konzervativci Camerona kritizují

Řada vlivných konzervativců kritizovala evropskou politiku šéfa britských konzervativců Davida Camerona, především jeho záměr odejít z největšího pravicového klubu v Evropském parlamentu a vytvořit vlastní frakci s českou ODS a polskou stranou Právo a spravedlnost (PiS).

Konzervativní osobnosti, jako jsou bývalí evropští komisaři Leon Brittan a Chris Patten,  v sobotu 30. května v listu The Guardian zpochybňovali také nejasné Cameronovy záměry ohledně lisabonské smlouvy.

Cameron hodlá po eurovolbách odejít z klubu Evropské lidové strany (EPP), který sdružuje všechny vlivné pravicové strany v Evropě, a spolu s ODS, PiS a zatím neoznámenými dalšími stranami vytvořit vlastní, více euroskeptický klub.

Cameron chce vytvořit euroskeptickou stranu

Podle deníku The Guardian kritika ze strany prominentních konzervativců odráží názory nejvyšších diplomatů, kteří v soukromí tvrdí, že Cameronovy záměry jsou bláznivé.

"Nechápu rigidní odhodlání k nemohoucnosti. Nechápu, proč jsou české a polské strany vhodnější, než německá kancléřka Angela Merkelová nebo francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Nebo proč si myslí, že cesta k vlivu leží tímto směrem," řekl bývalý britský velvyslanec při EU John Kerr.

Bývalý evropský komisař pro zahraniční vztahy Chris Patten označil záměr za nerozumný.  "Omezí vliv konzervativců v Evropském parlamentu," řekl Patten.

The Guardian napsal, že Cameron jde do nadcházejících eurovoleb s nejvíce euroskeptickým programem, jaký měl kdy vedoucí politik v Británii od roku 1973.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám