Hlavní obsah

Čunek křeslo šéfa KDU-ČSL neobhájí, předsedou může být Březina nebo Svoboda

– Vsetín • Aktualizováno
Právo, Novinky, Petr Nový, Lubomír Holuša. Oldřich Danda

Lidovci na sobotním sjezdu ve Vsetíně volí předsedu strany. Po první volbě je jasné, že Jiří Čunek křeslo neobhájí. Nepostoupil do druhého kola. Z toho prvního vítěz nevzešel. Do druhého kola postoupili Jan Březina a Cyril Svoboda. O křeslo předsedy se kromě nich ucházela Michaela Šojdrová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Projev Jiřího Čunka

Článek

Vítěz potřeboval ke zvolení 151 hlas. Březina jich získal 112, Svoboda 91, Čunek 61 a Šojdrová 33. Podle informací Práva by se předsedou mohl stát Svoboda, protože zřejmě dostane hlasy těch, kteří v prvním kole volili Jiřího Čunka.

Jan Březina v předvolebním projevu řekl, že strana potřebuje silné vedení, které bude čelit konkurenčním stranám. Cyril Svoboda mluvil o bratrství ve straně. Vyzvedl také to, že má s vedením strany zkušenosti.

Jiří Čunek vzpomínal na svou korupční aféru. Michaela Šojdrová apelovala na to, že strana by měla mít pohodové, téměř rodinné prostředí. Poukázala také na dosavadní slabé vedení a ministry ve vládě, kteří nedokázali z programu strany nic zásadního prosadit.

Dopoledne vystoupil se zprávou předseda strany Jiří Čunek. Ve své zprávě, v níž zdůraznil potřebu jednoty, se Čunek obrátil i vůči Kalouskovi. "Kalousek se vytrvale snažil, aby stranu rozdělil. Označoval nás za socialistické rovnostáře nebo za socialisty chodící do kostela. Strana se však vždy inspirovala učením církve, se socialismem neměla nikdy nic společného. Pro Kalouska jsou lidovci všichni ti, kteří s jeho názory nesouhlasí. Když uviděl, že KDU-ČSL má takové základy, jaké nedokáže překročit, odchází a zakládá novou stranu," pustil se do Kalouska Čunek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Čunek při zahajovacím projevu ve Vsetíně.

Ačkoli je sjezd označován jako volební a lidovci by si měli vybrat Čunkova nástupce, podle pozorovatelů k definitivní volbě možná ani nedojde. Na to šéf lidovců poukázal už na začátku a apeloval na straníky, aby týden před volbami do evropského parlamentu ukázali voličům svou jednotu.

Zpráva předsedy dosahuje svoji úrovní a myšlenkovou bohatostí úroveň svého interpreta.
Miroslav Kalousek

"Jsme jedinou křesťanskou stranou, nedovolme, aby se sjezd stal propagací jiných politických cílů, než jakými jsou cíle KDU-ČSL," popíchl Čunek Kalouska.

Zároveň varoval, že za Kalouskova vedení se strana svým programem blížila ODS. Tím by podle něj hrozil až zánik svébytné KDU-ČSL. Její ideový program by měl být dostatečně pružný zprava do středu, aby měla vysoký koaliční potenciál, musí si však zachovat svou tvář.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek volí předsedu KDU-ČSL.

Kalousek ještě během dlouhého projevu Jiřího Čunka přišel mezi novináře a svého předsedu ironicky hodnotil. "Zpráva předsedy dosahuje svojí úrovní a myšlenkovou bohatostí úroveň svého interpreta, z tohoto hlediska je to zpráva věrohodná a poctivá.“ 

Přivítání slivovicí a klobásou

Delegáty, kterých se na akci sjelo z celé republiky 310, přivítali organizátoři podomácku - klobásou a slivovicí. Vnitřní napětí ve straně tlumí zvuk přítomné cimbálové muziky. Přesto ještě před začátkem sjezdu přišly první politické názory.

Kalousek TOP 09 propagovat nechce

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek už ráno kritizoval jednoho z kandidátů na předsedu strany Cyrila Svobodu. "Četl jsem rozhovor Cyrila Svobody v Právu a on říkal, jak bude prosazovat progresivní zdanění. To znamená důsledné trestání pracovitějších a vzdělanějších. To se tady bude určitě líbit. To mu určitě zvedlo šanci," uvedl s ironií Kalousek.

V auditoriu panovalo mírné napětí, zda se Kalousek nepokusí obrátit pozornost ke své osobě a případně ke své nově připravované straně TOP 09, on však už na počátku oznámil, že přijel na sjezd KDU-ČSL a prosazování jakéhokoli jiného politického uskupení mu nepřipadá fér.

Kalousek doplnil, že jeho názorům je nejblíže Jan Březina.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyril Svoboda zahájil sjezd strany frgálem.

Do boje o post předsedy lidovců se vydávají Jiří Čunek, který svou pozici obhajuje, bývalý ministr Cyril Svoboda, europoslanec Jan Březina a poslankyně Michaela Šojdrová.

Zdravice prezidenta, občanské demokracie i soc. dem.

Jiří Čunek přečetl zdravici prezidenta Václava Klause, v níž první muž státu zdůraznil, že současná stranická krize není výjimečná a že mnohdy se z ní KDU-ČSL úspěšně dostala.

Své zdravice zaslali i předsedové dalších dvou největších parlamentních stran Mirek Topolánek za ODS a Jiří Paroubek za ČSSD. Topolánek ocenil lidoveckou koaliční spolupráci, zatímco Paroubek vyzval lidovce k zamyšlení nad dalším směřováním jejich strany.

Reklama

Související články

Kalousek: U lidovců se už nebudu angažovat

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) je s vedením své strany na ostří nože. V úterý v rádiu Česko řekl, že ať volba nového předsedy strany...

Výběr článků

Načítám