Hlavní obsah

Topolánek vzkázal Berlusconimu: Příteli, pusu na zámek

Praha

Bývalý český premiér Mirek Topolánek vzkázal v pátek italskému ministerskému předsedovi Silvio Berlusconimu, aby se zdržel komentářů k osobě Jan Fischera. Berlusconi se ve čtvrtek pozastavil nad tím, že EU nyní vede šéf českého úřednického kabinetu a naznačil, že Fischer potažmo EU nemá potřebnou autoritu.

Foto: Archiv Právo, Právo

Mirek Topolánek

Článek

"Silvio, příteli, pusu na zámek," vzkázal prostořekému italskému premiérovi Topolánek z pražského fóra o jaderné energetice.

Berlusconi ve čtvrtek řekl, že "Evropská unie dnes nemůže hrát roli protagonisty, která jí náleží, není tu osobnost, která by měla autoritu." Šéf italské vlády to uvedl na výročním zasedání sdružení italských podnikatelů Confesercenti v Římě. [celá zpráva]

"Komu může (americký prezident Barack) Obama zatelefonovat, aby zjistil, co se děje?" tázal se ve čtvrtek italský premiér. 

"Předseda Rady Evropy, český premiér Jan Fischer, plánuje v rámci příprav červnové Rady telefonický rozhovor se svým italským protějškem, jako příležitost k výměně užitečných názorů," napsal v tiskovém prohlášení premiérův mluvčí Roman Prorok. Další reakci z české strany prý nelze očekávat, dodal.

Na Berlusconiho kritiku reagoval již ve čtvrtek český eurokomisař Vladimír Špidla. Obhajoval, že Fischer je stejným premiérem v Česku, tak jako Berlusconi v Itálii, a vést EU zvládne. Špidlu citovala italská agentura Ansa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám