Hlavní obsah

Ústav zveřejnil dosud neznámé videozáznamy z listopadu 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) tento týden zprovoznil novou stránku, která se týká událostí z listopadu 1989. Obsahuje dokumenty, nahrávky a videa, které do té doby nebyly nikde jinde publikovány.

Článek

Nová sekce na webu www.ustrcr.cz věnovaná událostem roku 1989 je rozdělena na několik částí. Kromě chronologie represivních akcí policie roku 1989 je tu oddíl Audio-Video, který prezentuje známé i dosud neznámé nahrávky včetně zvukových nahrávek od štábu, který řídil zásahy proti demonstrantům.

"Poprvé je veřejnosti prezentován záznam jednoho z týmů, který měl (17. listopadu 1989) sledovat pohyb demonstrantů od Albertova přes místo, kde se pokládaly svíčky, až na Národní (třídu)," uvedl ředitel ústavu Pavel Žáček.

Videa mají podle mluvčího ÚSTR Jiřího Reichla celkovou délku několik hodin, dokumentů je podle Žáčka na stránkách několik tisíc. Podle něj byla většina videozáznamů v prosinci 1989 a lednu 1990 zničena. "Policie zametala stopy," vysvětlil.

Tajné služby východního bloku byly provázané

Jeden oddíl na webu je věnován spolupráci StB s tajnými službami ostatních zemí východního bloku. Zatím je možné stáhnout dokumenty týkající se spolupráce StB s KGB a maďarským ministerstvem vnitra.

Podle Žáčka z nově objevených dokumentů vyplývá, že komunikace české Státní bezpečnosti (StB) na sovětskou tajnou policii bylo překvapivě intenzivní. Ještě 30. listopadu byl v Československu na návštěvě generál sovětské rozvědky, informoval Žáček při prezentaci nových stránek.

Oddíl Ministerstvo vnitra obsahuje dokumenty, které dokládají, čím se jeho aparát a jeho příslušníci zabývali. "Dostaneme se do mysli těchto lidí," řekl Žáček. Také díky nim je podle Žáčka možné zjistit, jak státní moc postupovala a řídila své složky.

Projekt podle Žáčka navazuje na webové stránky ÚSTR, které fungují od loňského června. Lze na nich nalézt dokumenty, dobová svědectví nebo rozhlasové nahrávky týkající se srpnových událostí roku 1968.

ÚSTR bude podle Žáčka dokumenty na stránkách průběžně doplňovat; nynější stav prý obsahuje asi dvě pětiny všech dokumentů. Kompletní by měly být k 17. listopadu 2009. Platí to například také o oddíle Personálie, který zveřejňuje totožnost členů centrály kontrarozvědky. "Všichni příslušníci, kteří řídili výkon Státní bezpečnosti v celé tehdejší federaci, jsou zde publikováni," řekl Žáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám