Hlavní obsah

Kalousek se rozloučil s bratry a sestrami v KDU-ČSL

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Miroslav Kalousek opouští KDU-ČSL. V diskusi na stranickém webu se rozloučil s "bratry a sestrami", kteří jej podle jeho vyjádření více než rok na stránkách k odchodu vyzývali. Novinkám to Kalousek potvrdil s tím, že definitivně odchod oznámí, až stranu skutečně opustí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

"Jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl vám vyhovět, jsou výrazy, kterými tyto apely zhusta doprovázíte. Namátkou cituji: "Nakopeme Kalouska do zadku", ... "Kripl", ... "Ksindl", ... "Pryč s prašivým Kalouskem," napsal ve své "rozlučce" exministr.

Nad citovanými výrazy se Kalousek pozastavil s tím, že jsou patrně vlastní "opravdovému křesťanskému proudu" ve straně.

"Prosím však o pochopení, že já mám o úrovni politické diskuse jiné představy a že i váš styl je důvod, proč s vámi již diskusi vést nechci,"uzavřel svůj příspěvek Kalousek, který před časem avizoval, že plánuje vznik nové konzervativní strany. 

Diskutéři nevěřili, že jim píše skutečný Kalousek

Diskutující na stranickém webu KDU-ČSL autorství příspěvku zpochybňují. Kalousek nicméně Novinkám potvrdil, že jde o jeho reakci na neustávající útoky, z nichž některé ocitoval.

Název případné nové strany TOP 09 je zkratkou slov Tradice Odpovědnost Prosperita 09. Podle Kalouska půjde o konzervativní pravicový proevropský subjekt.

Lidovce o víkendu čeká stranický sjezd, na němž se o post předsedy bude ucházet čtveřice kandidátů. Vedle stávajícího šéfa strany Jiřího Čunka budou o předsednické křeslo usilovat také poslankyně Michaela Šojdrová, exministr Cyril Svoboda a europoslanec Jan Březina. Roman Línek, který kandidaturu zvažoval, se nakonec rozhodl obhajovat pouze stávající post místopředsedy.

Kandidáti na na předsedu KDU-ČSL Jiří Čunek, Michaela Šojdrová, Jan Březina, Cyril Svoboda a Roman Línek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám