Hlavní obsah

Studený víkend proprší, hladiny řek půjdou nahoru

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Během nadcházejícího chladného víkendu čekají Českou republiku vydatné srážky. Podle pátečního varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) může silný déšť na některých místech zvednout hladiny řek. Ochlazení, které v posledních dnech vystřídalo předchozí letní teploty vydrží podle meteorologů i nadále.

Článek

Nejvydatnější srážky čekají meteorologové v horských oblastech od Jizerských hor po Beskydy, rovněž na Šumavě a v Novohradských horách.

"Srážkové úhrny by měly od pátečního dopoledne do sobotního večera v těchto oblastech dosáhnout většinou 20 až 40 mm, na návětří ojediněle až kolem 50 mm," uvádí zpráva ČHMÚ s tím, že to může vést k rozvodnění menších vodních toků.

"V zasažených oblastech (zejména v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách a v Jihočeském kraji) mohou hladiny dosáhnout v noci na sobotu a během sobotního dne ojediněle a krátkodobě až úrovně 1.stupně povodňové aktivity," upozornil ČHMÚ.

V Krkonoších bílo, oteplí se až příští týden

Podprůměrné teploty a vydatné srážky doprovázené silným větrem slibují nejchladnější květnový víkend. Mírné oteplení očekávají meteorologové až v příštím týdnu, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Zatímco před dvěma dny atakovaly odpolední teploty tropickou třicítku, ve čtvrtek se teplota dostala jen na 15 stupňů. "Ochlazení je následkem studené fronty, která nad naše území proudí od severu a severozápadu," řekla Dagmar Honsová.

Na hřebenech Krkonoš napadlo v noci na pátek kolem pěti centimetrů sněhu. Teploty se tam ráno pohybovaly těsně pod bodem mrazu, například na Sněžce byly ráno minus dva stupně Celsia.

"Sněžilo celou noc. Je zde bílo," řekla ČTK pracovnice bistra na Sněžce Zuzana Šepsová. Horní úsek lanovky na Sněžku je kvůli silnému větru mimo provoz.

Teploty jako v listopadu

"Právě čerstvý vítr bude dále snižovat pocitovou teplotu," uvedla Honsová. "Denní teploty mezi devíti a 13 stupni tak budou připomínat spíše listopad než konec května," doplnila meteoroložka. 

Zlepšení počasí nelze očekávat ani v sobotu. Opět se musíme připravit na zataženou oblohu s deštěm a přeháňkami. Ráno se rtuť teploměru vyšplhá na devět až pět stupňů, přes den se budou teploty pohybovat mezi 11 a 15 stupni Celsia.

Oblačno s deště či přeháňkami předpovídají meteorologové i na neděli. Po ránu teploty klesnou na osm až čtyři stupně, přes den se oteplí na 13 až 17 stupňů Celsia.

Následující týden by se podle numerických modelů mělo pozvolna oteplovat a denní teploty začnou znovu stoupat  ke dvaceti stupňům. I nadále je nutné počítat se zvětšenou oblačností a přeháňkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám