Hlavní obsah

Výzva k zastavení palby se neujala, v Liberci trefili Škromacha

Právo, Novinky, Jaroslav Švehla, Barbora Silná
Česká Lípa
Aktualizováno

Předvolební mítinky ČSSD se ve čtvrtek na severu Čech obešly bez větších incidentů. Vajíčko schytal v Liberci pouze místopředseda Zdeněk Škromach. Akcí se nezúčastnil Jiří Paroubek a například v České Lípě se v davu pohybovalo množství uniformovaných i neuniformovaných policistů. Těm tajným se podařilo mezi lidmi odhalit muže, který chtěl napodobit středeční kanonádu z pražského Anděla.

Článek

Mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková potvrdila, že i ve městě pod Ještědem policie posílila na mítinku ČSSD svůj dohled. K hodu vajíčkem se zde přesto nakonec odhodlal jeden z odpůrců oranžové politiky. Až v samém závěru akce trefil místopředsedu strany Zdeňka Škromacha.

Hned po tomto incidentu se rozpoutala hádka mezi útočníkem a postarším stoupencem ČSSD. Slovní přestřelky pak pokračovaly mezi mladšími lidmi, kteří dávali najevo svůj odpor k soc. dem., a jejími stoupenci.

Foto: Barbora Silná, Právo

Místopředseda ČSSD šel na vrhače vajíček s pánvičkou

Na akci se objevil i recesista s transparentem "Chceme spět továrny!" (Na chybu v nápisu poukazovali během mítinku soc. dem. řečníci, kteří podobně jako ostatní netušili, zda je to myšleno vážně, nebo ne.)  Ovšem provolávání hesel "Republiku si rozvracet nedáme!" a "Ať žije komunistická strana!" svědčilo o tom, že jde o recesi hraničící s provokací.

V České Lípě se vrhač zalekl

Desítka uniformovaných policistů v České Lípě neustále pozorovala dění z těsné blízkosti shromáždění i z balkonu kavárny na protější straně. V davu se pohyboval také blíže neurčený počet policistů v civilu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Policisté v České Lípě pozorovali shromáždění přímo na místě i z výšky z protějšího balkonu.

Jeden z nich Právu prozradil, že policisté bez uniformy odhalili muže, který měl v úmyslu napodobit včerejší vrhače vajec. "Byl to asi padesátiletý muž. Hledal si mezi lidmi dobré místo, ale nás tu bylo tolik, že se zalekl a házení vajec si nakonec rozmyslel,“ prozradil policista.

Mám radost, že jste přišli a nenechali se odradit blbcema s vajíčkama...
Europoslanec Richard Falbr

Podle mluvčí českolipské policie Ivany Balákové policisté setkání zástupců ČSSD s občany v centru České Lípy monitorovali na základě událostí, které v posledních dnech proběhly na některých předvolebních mítincích.

"Policisté byli připraveni obnovit veřejný pořádek v případě, že by byl kýmkoliv narušován. Na dnešním českolipském mítinku ČSSD k žádnému incidentu nedošlo,“ uvedla Baláková.

Mládež pouze hlasitě protestovala

Na kandidáty do europarlamentu a místopředsedy sociální demokracie se ve čtyřicetitisícovém městě na prostranství u obchodního domu ANDY přišlo podívat zhruba 150 lidí. Všichni řečníci v čele s lídrem kandidátky ČSSD Jiřím Havlem se opřeli do iniciátorů středeční vajíčkové smrště v Praze, za což od publika složeného většinou ze starších ročníků a několika maminek s dětmi v kočárku sklidili potlesk.

Nejostřeji se vyjádřil europoslanec Richard Falbr. "Mám radost, že jste přišli a nenechali se odradit blbcema s vajíčkama,“ řekl doslova přítomným bývalý odborářský předák.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Nejostřeji proti středeční vajíčkové smršti vystoupil europoslanec za ČSSD Richard Falbr.

Pouze v jedné chvíli částečně narušila poklidnou atmosféru oranžového předvolebního srazu skupinka mladých lidí, která hlasitě odpovídala Jiřímu Havlovi na otázky, zda chtějí zpátky Topolánka, Langera a Julínka. Oproti většině skupinka odpovídala kladně. Hned na to ale mítink opustila.

Klid byl i v Turnově

I v Turnově se mítink obešel bez incidentů, ačkoli přišli i odpůrci politiky ČSSD. Europoslanec Falbr poznamenal na adresu přítomných mužů zákona, že "Langrova policie“ nezabránila vajíčkové smršti, který zasypala vedení ČSSD na pražském Andělu.

I v Turnově se mítink obešel bez incidentů, ačkoli přišli i odpůrci politiky ČSSD. Europoslanec Falbr poznamenal na adresu přítomných mužů zákona, že "Langrova policie“ nezabránila vajíčkové smršti, který zasypala vedení ČSSD na pražském Andělu.

Poslanec Pavel Ploc pak polemizoval s odkazy kritiků ČSSD na komunistickou politiku. "Vy nevíte, co byla doba komunismu. Vy jste to nezažili, já to zažil. A komunisti byli ti, kteří zvolili vašeho prezidenta Klause,“ řekl politik z Liberce, kde vládne ČSSD s podporou komunistických zastupitelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám