Hlavní obsah

Úřady vyplácejí nemocenskou a mateřskou se zpožděním

Právo, Hana Škodová

Od ledna, kdy platí nový systém nemocenské, dostávají lidé nemocenské dávky, ošetřovné nebo mateřskou později, než byli zvyklí. Kromě organizačních komplikací a kapacitních problémů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) to je způsobeno i změnou lhůt v zákoně.

Foto: Jan Černý, ČTK

Informační centrum České správy sociálního zabezpečení v Praze na Smíchově

Článek

"Je pravda, že s vyplácením nemocenské jsou problémy, které ještě přetrvávají,“ uvedl při svém nástupu do funkce ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. "Nebyl to jednoduchý přechod, a tak je poměrně přirozené, že problémy nastaly,“ dodal.

Podle ČSSZ je v zákonných lhůtách vypláceno 95 procent nemocenských dávek. Problém s dodržováním lhůt je hlavně v Praze. "Je to dáno velkou koncentrací zaměstnavatelů s vysokými počty zaměstnanců,“ řekl Šimerka.

Zlepšení v polovině roku

"Dosažení stoprocentní úrovně předpokládáme do poloviny letošního roku,“ řekl Právu tiskový mluvčí ČSSZ Kamil Vařeka. Ani poté však lidé nedostanou dávky vyplácené z nemocenského pojištění tak, jak byli zvyklí do konce loňského roku.

"Podle nové právní úpravy běží lhůta třicet dní nikoli od předání žádosti, ale až od předání dokladu o ukončení nebo trvání pracovní neschopnosti. I při dodržení zákonné lhůty tak peníze z pohledu klientů přicházejí pozdě, neboť byli zvyklí dostávat dávky ve výplatním termínu zaměstnavatele,“ řekl Vařeka.

Zaměstnavatelé s více než 25 zaměstnanci totiž do konce loňského roku vypláceli dávky nemocenské svým pracovníkům přímo se mzdou ve výplatním termínu. Od ledna to i oni dělají přes správu sociálního zabezpečení. Ta má na vyřízení dávek měsíc od předání podkladů zaměstnavatelem.

V praxi tak dochází k několika stupňům prodlev. Nemocný musí nejprve doklady od lékaře předat zaměstnavateli a ten je poslat na správu sociálního zabezpečení. "Zaměstnavatelé by podklady měli poslat neprodleně, často to ale dělají až koncem měsíce,“ řekl Vařeka.

Za zdržení můžou i lékaři a zaměstnavatelé

Nemocní podle něj mohou vyplacení dávek urychlit například tím, že si tzv. lístek na peníze vyžádají od svého lékaře co nejdřív a zkontrolují, zda zaměstnavatel podklady již odeslal.

"Nemocný nebo maminka může výplatu dávky urychlit také tím, že vyplní správně všechny podklady,“ řekl Vařeka. Pokud v nich některé údaje chybí, lhůta se zastaví a dál běží, až když jsou informace doplněny.

Zdržení tak podle ministerstva vznikají i na straně lékařů a zaměstnavatelů. Ti se však brání, že úřady nezačaly změnu systému připravovat včas. "Školení pořádaly na poslední chvíli a formuláře obsahují řadu chyb. Tiskopis má sice různé údaje, např. zda byl zaměstnanec dočasně nemocen v minulém roce, jiné v něm ale chybějí,“ řekl Právu zaměstnavatel, který si nepřál být jmenován.

ČSSZ to podle něj řeší tím, že zasílá dodatečné tiskopisy, které celé vyřizování jen zdrží. Největším problémem je ale podle zaměstnavatelů nedostatečný počet lidí, kteří na správě sociálního zabezpečení agendu zpracovávají.

"Posílili jsme personál z vnitřních zdrojů o 638 lidí a o 136 agenturních a 152 na dohody o provedení práce. Usilujeme o trvalé navýšení stavu o 450 lidí. Situace se stabilizuje ve druhém pololetí,“ dodal Šimerka.

Reklama

Výběr článků

Načítám