Hlavní obsah

Zahraniční vojenské mise posvětil i Klaus

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus souhlasí s vysláním vojáků do zahraničních misí v roce 2010. S návrhem, který půjde do vlády a Parlamentu, ho v úterý přišli na Hrad seznámit ministr obrany Martin Barták a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Článek

„V průběhu setkání byl prezident informován o návrzích ministerstva obrany ohledně zahraničních misí Armády ČR v roce 2010 a o jejich politické přípravě. Prezidentovi republiky se tyto návrhy zdají rozumné a je připraven je podpořit,“ sdělil Klausův mluvčí Radim Ochvat.

Barták počítá s tím, že mise by měl Parlament projednat již v červnu. Přesné počty vojáků nejsou známy. Podle předběžných informací by mise v Kosovu měla zůstat beze změn. To znamená maximálně 550 vojáků.

Skončit by měla jednotka stovky prostějovských výsadkářů, kteří bojují v afghánských horách s tálibánci. Nově by mělo do Afghánistánu odletět až 80 pilotů a techniků dopravních letounů. Ti se ale do mise chystají již na konci roku.

Posílit by měla zřejmě jednotka rekonstrukčního týmu v Lógaru. Letos je tam okolo 260 vojáků. Obrana také uvažuje, že by mohla poslat do země vojenské učitele, kteří by trénovali afghánské policisty. Barták již avizoval, že půjde o kompromisní návrh, aby ho mohla podpořit i soc. dem.

Reklama

Výběr článků

Načítám