Hlavní obsah

Lidovci se už nebudou účastnit zákulisních praktik, slibuje Čunek

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiří Čunek, předseda KDU-ČSL je na sebe pyšný, že se během jeho vedení strany ukázalo, že u lidovců existují proudy, které vedle sebe nemohou koexistovat. V rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že nejde jen o osoby - Miroslava Kalouseka a jemu blízké – ale o názorové proudy, které KDU-ČSL neměla a mít nesmí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

"Mně se podařilo nezamést tuto diskusi pod koberec, aby se účastníci diskuse odhalili. Teď se ukazuje, že představitelé nepřijatelných koncepcí budou odcházet i se svými názory. To bude posun dopředu, protože budeme více čitelní," soudí Čunek.

Co konkrétního jste udělal, aby byla strana atraktivnější?

Minimálně jsme zabránili některým věcem našich koaličních partnerů. Jako je např. privatizace fakultních nemocnic, pojišťoven. Zjemnili jsem spoluúčast pacientů.

Minimálně jsme zabránili některým věcem našich koaličních partnerů. Jako je např. privatizace fakultních nemocnic, pojišťoven. Zjemnili jsem spoluúčast pacientů. N Při tom jste jako předsednictvo strany spíše selhali. Nejdřív jste se zdravotnickými reformami souhlasili, a teprve vaši poslanci je začali korigovat.

Jako jediná strana jsme měli regulační poplatky v programu, Chybou ale bylo, že jsme si nechali vnutit, že na prostudování návrhů není čas, a uvěřili jsme kolegům, že je to uděláno podle koaličních představ. Teprve poté se ukázalo, že to tak není.

Jak hodnotíte sám sebe jako předsedu?

V několika oblastech jsem ukázal, jakou hru chci hrát a jakou politiku chci dělat. Odhalil jsem také částečně, jak se tady politika dělá, a trochu jsem působil, aby se dělala jinak. Moje kauza svědčí o tom, že nepohodlný politik může být všemi prostředky odsunut, i když je nevinný. Kauzu jsem ustál a to je pro všechny varovným prstem před hrozbou policejního státu.

Váš příběh z venku vypadá jinak: dvakrát jste byl vyštípán z vlády. Poprvé kvůli podezření z korupce. Poté jste se mohl vrátit jen kvůli tomu, že jste souhlasil s potupným auditem Karla Schwarzenberga. Podruhé jste musel odejít, protože jste chtěl z ní dostat Miroslava Kalouska, ale přecenil jste své síly. Nepodařilo se vám ani dotáhnout koncepci proti romským ghettům. Jak nesete ty neustálé prohry?

Co se týče ghett, jsem spokojen, protože ministr Kocáb moji koncepci přejal a nyní na ní staví.

Není ale pravda, že jsem potupně souhlasil s auditem. Já jsem se vrátil, když obvinění skončilo. To jen Karel Schwarzenberg hledal způsob, jak po svých neuvážených slovech zůstat ve vládě.

Mě spíše zajímalo, jak jste se s tím vším psychicky vypořádal?

Lhal bych, kdybych řekl, že se mi to líbilo, ale měl jsem psychickou odolnost to snášet. Daleko hůře to nesla moje rodina.

Nemusel jste vyhledat pomoc?

Jediné, co jsem vyhledával, byly chvíle, kdy jsem mohl být sám sebou a s lidmi, kteří mi dobili baterky. To jsou mí bratři a rodina. Také široká rodina se semkla, protože jsou to lidé, kteří mě znají. Určitě bych to nevydržel, kdybych neměl za sebou Vsetín a Valašsko. Tam mi lidé věří. Narozdíl od jiných politiků, kteří nemají doma podporu a mohou hrát jen na celostátní úrovni.

Není to důvod vrátit se k politice ve Vsetíně?

A tady to nechat šaškům, kteří to hrají na lidi? Jsem senátor a také se nechci smířit s tím, že tady nikdo nebude nic dělat pro sociálně vyloučené a bude jen o tom mluvit.

Čím chcete oslovit lidovce, aby vás nechali ve vedení?

Situace se stabilizuje, protože ti, kteří vedli stranu k liberalismu a ODS, odcházejí. Po sjezdu budeme zase čitelnou stranou. Já chci stranu navrátit k základním pilířům, které jsme si stanovili v roce 1998 v Hradci Králové. To znamená, že jsme stranou pro sociálně tržní hospodářství, která se hlásí ke křesťanským hodnotám. Jednou z těchto hodnot je nebát se říkat pravdu a také podle toho konat. Jde o různé tendry, jako je ten na odstranění ekologických škod, který je očividně nefér vůči státu i rozpočtu. Jde o otázky monopolů, ČEZ. Když v nich osvědčíme poctivost vůči občanům, tedy že je nebudeme okrádat, tak nám občané uvěří.

Vy chcete bojovat proti systému?

Musíme proti tomu bojovat. Když se, jako jsme to vždy dělali, přikloníme jen k tomu silnějšímu, k rozdělování peněz za oponou – já jsem se toho nikdy neúčastnil, ale vím, že to existuje – tak to nebude dobré.

Nebude to šok pro lidovce, kteří se celou dobu rozdělování peněz účastní?

Bude, ale jedině tak mají šanci přežít. Když se budeme účastnit zákulisních praktik velkých stran, které se na otevřené scéně bijí, a v zákoutí se domlouvají na kšeftech, tak se brzo ukáže, že nejsme zapotřebí. Křesťanství se má odrazit v poctivosti politiky. Ne v tom, že jsme lepšími herci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám