Hlavní obsah

Policisté nebudou posilovat ochranu na mítincích ČSSD

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček,Ivan Blažek
Praha
Aktualizováno

Policie nebude posilovat hlídky na předvolebních mítincích ČSSD, rozhodlo o tom policejní prezidium. O zvýšenou ochranu požádala strana premiéra Jana Fischera po sérii vajíčkových útoků na předsedu Jiřího Paroubka.

Foto: ČTK

Teplický divadelník Martin Ryba se na mítinku ČSSD v Duchcově pokusil dostat s hromadou prázdných palet od vajec a dvěma kufry do blízkosti předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Zasáhla proti němu Paroubkova ochranka a posléze i policisté.

Článek

Novinky o rozhodnutí policejního prezidia informoval jeho mluvčí Jaroslav Ibehej s tím, že na akce ČSSD policie dohlédne v rámci své běžné služby.

"Ráno jsme ho (Fischera, pozn. red.) informovali a teď jsme se na něj obrátili dopisem,“ řekl Právu Paroubek po dopoledním setkání s občany v Přešticích na Plzeňsku. "Samozřejmě by mělo jít o policejní ochranu,“ dodal předseda ČSSD. Na mítinku prohlásil, že se obrátí i na předsedy ostatních evropských sociálnědemokratických stran.

Od útoků se v úterý opět distancovala ODS. Její místopředseda David Vodrážka vyzval ty, co vajíčka hází, aby s tím přestali, protože tím mohou poškodit i ODS. ČSSD by prý mohla situaci zneužít, její příznivci se převléknout za členy Modrého týmu ODS a vajíčka házet sami. Lidé prý raději mají přijít k volbám. Podle strany ČSSD na kauzu reaguje paranoidně.

Vajíčka na Lidovém domě

Pod vajíčkovou palbou se v úterý ocitlo už i samotné pražské sídlo ČSSD. Hozené vejce znečistilo tabulku na vchodu do Lidového domu právě ve chvíli, kdy se uvnitř konala tisková konference, na níž místopředseda strany Lubomír Zaorálek oznámil, že ČSSD požádala premiéra Jana Fischera o ochranu návštěvníků stranických mítinků.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Tabulka na vchodu do Lidového domu po útoku vajíčkem

Vejce na Lidový dům kdosi hodil na tabulku s nápisem Česká strana sociálně demokratická, která je umístěná na hlavním vchodu do Lidového domu z Hybernské ulice v Praze 1. 

"Nerad bych to nějak dramatizoval. Samozřejmě člověka taková reakce nepotěší,“ řekl Zaorálek na  útok. Za horší by považoval, kdyby vejce létala na lidi. "Když to odnese nějaká cedule, čert to vem,“ dodal.

ČSSD nemá právo vyvádět lidi ze svých mítinků, připustil Zaorálek

Zaorálek v této souvislosti připustil, že ČSSD nemá kompetenci vyvádět protestující ze svých mítinků. Právě to se stalo na setkání v Litoměřicích, odkud byli vykázáni účastníci převlečení za Marťany. [celá zpráva

"Nejde o to, aby se z toho dělal ozbrojený, hlídaný mítink. Nejde o to, aby nastoupily ozbrojené kohorty,“ řekl Zaorálek. Jde podle něj o to, aby lidé neměli strach na mítinky chodit.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Příslušník ochranky vyvádí ze stranického mítinku ČSSD jednoho z návštěvníků.

Samozřejmě by mělo jít o policejní ochranu.
Jiří Paroubek, předseda ČSSD

V posledních dnech bylo několik mítinků ČSSD narušeno demonstranty, kteří za pomoci transparentů a masek vyjadřovali nesouhlas s politikou strany a jejího předsedy Jiřího Paroubka. Po šéfovi sociálních demokratů také házeli vajíčka. [celá zpráva]

Topolánek: ČSSD nezvládá kampaň

Šéf ODS Mirek Topolánek se i jménem tzv. Modrého týmu, který jeho straně pomáhá v kampani, od vajíčkových útoků v úterý znovu distancoval.

Žádost Lidového domu o ochranu označil za nezvládnutou kampaň. Podle Topolánka k podobným útokům dochází všude a setkává se s nimi i ODS, což dokumentoval dvěma případy z minulého týdne. 

Topolánek také dodal, že kromě obviňování z autorství vajíčkových útoků očekává i protiakce ze strany ČSSD.

"Pouliční teror" organizuje ODS, tvrdí Paroubek

Paroubek nicméně trvá na tom, že vajíčkové provokace organizuje ODS. "Je to jistota, je to prostě tak,“ řekl Právu Paroubek. "Třeba jsme poukázali na to, že pan Přemysl Pšenička (člen Modrého týmu - pozn. red.) řídil ze zákulisí nezletilé děti na našem mítinku v Příbrami. K tomu není co dodat,“ podotkl Paroubek.

Akce na přeštickém náměstí proběhla v klidu. "Jsem rád, že jste se nenechali odradit pouličním terorem,“ pochválil několik desítek zúčastněných diváků Paroubek. Dnes míří oranžová předvolební karavana ještě do Klatov, Domažlic a Plzně.

Anketa

Měla by podle vás předvolební mítinky ČSSD hlídat policie?
Ano
50 %
Ne
50 %
Celkem hlasovalo 76136 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám