Hlavní obsah

Datové schránky budou bezpečné i při privatizaci pošty, ujišťuje vnitro

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systém datových schránek, které mají od července nahradit úřadům, institucím, firmám i občanům papírové úřední dopisy elektronickou poštou, bude spravovat podnik určený k privatizaci. Podle některých odborníků tak hrozí ohrožení citlivých dat. Česká pošta i ministerstvo vnitra však ujišťují, že databáze resortu vnitra se do soukromých rukou nedostanou.

Článek

Správa miliónů úředních zásilek do datových schránek je přitom v krátké době už druhou významnou zakázkou, kterou Česká pošta od vnitra dostala.

Od prvního ledna byla na poštu převedena i kompletní správa komunikační infrastruktury ministerstva vnitra. Jde o interní sítě, po nichž mezi sebou komunikují policisté, hasiči i složky záchranného systému.

Pošta jejich správu od začátku roku převzala i s 331 zaměstnanci ministerstva vnitra. Ti se stali zaměstnanci České pošty a dále spravují systém, jehož vlastníkem ale zůstává vnitro.

Smlouva platná od 1. ledna byla uzavřena na pět let, přičemž plánovaná privatizace se má podle původního harmonogramu uskutečnit do roku 2012. 

„Česká pošta do systému nevidí, pouze se staráme o jeho správné fungování,“ sdělila Právu mluvčí pošty Marta Selicharová. „Zodpovědnost za data, aplikace a systémy zůstala na ministerstvu vnitra,“ dodala s tím, že od převzetí provozu nezaznamenala pošta žádný problém s fungováním sítí.

Bublan chce návrat systému pod vnitro

„Mně se to stále moc nelíbí,“ řekl Právu exministr vnitra František Bublan (ČSSD). „Jako nejlepší možnost bych viděl, že se systém po privatizaci pošty vrátí zpět pod vnitro,“ podotkl Bublan.

To nakonec připoustil i exministr vnitra Ivan Langer (ODS), který převod celého oddělení pod poštu provedl. „Nejsem zastáncem privatizace České pošty. Kdyby k ní přesto došlo, komunikační infrastruktura se vrací zpět,“ uvedl už dříve.

Systémy vnitra prý nezprivatizují

Podle vyjádření ministerstva vnitra i pošty se privatizace služeb pro vnitro neplánuje. V případě prodeje podniku soukromým vlastníkům budou tyto služby vyčleněny a zařazeny pod zvláštní režim s dohledem státu.

„Ministerstvo vnitra vždy říkalo, že v případě privatizace České pošty by nad tímto byla kontrola státu, takže například způsobem dceřiné společnosti, kterou by kontroloval stát,“ uvedla mluvčí ministerstva Jana Malíková.

Za prodej pošty by stát mohl podle hrubých odhadů inkasovat kolem 15 miliard korun. Záležet bude hlavně na tom, jak se managementu podaří podnik pro privatizaci připravit.

V rámci schváleného harmonogramu se má Česká pošta letos v létě transformovat na akciovou společnost stoprocentně vlastněnou státem. O případném prodeji privátnímu kupci bude rozhodovat pravděpodobně vláda, která vzejde z předčasných voleb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám