Hlavní obsah

Dítě z pražského babyboxu se vrátilo zpátky k matce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Matka, která v dubnu nechala své dítě v babyboxu v pražském Hloubětíně a o pár dní později se o ně přihlásila, si je v pondělí ráno mohla odnést domů. Informovala o tom televize Prima. Je to už druhý podobný případ v Česku, kdy matka odložila dítě do babyboxu a pak si pro ně přišla. Vrácení dětí těmto rodičům musí schválit soud.

Foto: Michal Čumpelík, ČTK

Babybox může zachránit život dítěte. Ilustrační foto

Článek

Matka odložila osmiměsíční holčičku v hloubětínském Gyncentru 8. dubna, už o dva dny později se o ni však přihlásila. "Já jsem neměla peníze, abych jí mohla koupit jídlo," řekla žena.

Aby jí dítě mohlo být vráceno, musela podstoupit testy DNA a dokázat, že se dokáže o holčičku postarat. Do té doby bylo dítě v kojeneckém ústavu. Soud po více než měsíci rozhodl, že matka může dítě dostat do péče, ale případ ještě není uzavřen, úřady rodinu stále sledují.

"Budeme sledovat, jak probíhá výchova dítěte a čekat na odborné posudky znalců. Ty by měly být hotovy do dvou měsíců, soud pak rozhodne, zda dítě zůstane rodičům," řekl vedoucí odboru péče o rodinu Městského úřadu Prahy 8 David Beňák.

Babyboxů už je 23

Podobný případ se stal letos v Ostravě. Také tam matka v dubnu uložila kvůli tíživé životní situaci do babyboxu pětiměsíční holčičku a později si pro ni přišla. Tento případ navíc komplikoval fakt, že dítě mělo zlomenou ruku, takže policie zkoumala, zda nebylo týráno.

Babybox je vyhřívaná skřínka, která sama signalizuje personálu nemocnice, že do ní bylo dítě vloženo, takže zdravotníci se jej ihned ujmou. Do skřínky může matka dítě beztrestně odložit v tíživé situaci. Babyboxy jsou instalovány tak, aby matkám při odkládání dítěte zaručily anonymitu. Celkem je nyní v Česku 23 podobných zařízení, do kterých matky odložily již 18 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám