Hlavní obsah

Deregulace nájemného se někde prodlužuje na dva roky, stvrdil Klaus

Praha

Deregulace nájemného se ve vybraných městech prodlouží o dva roky. Prezident Václav Klaus v pondělí podepsal zákon, který růst nájemného v příštím roce rozkládá do tří let, tedy až do konce roku 2012.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Deregulace měla původně skončit v roce 2010, vzhledem k rychlému růstu nájmů a nynější hospodářské krizi se poslanci rozhodli v dubnu deregulace prodloužit. Novelu zákona podpořil i předchozí ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda.

Úprava se podle novely týká obcí, v nichž se letos nájmy zvýší o více než 40 korun na metr čtvereční. To jsou s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy všechna krajská města a všechna středočeská města nad 10 000 obyvatel. Podle spoluautora návrhu Jiřího Carbola (KDU-ČSL) se norma dotkne 300 000 bytů, kde by se nájemné v příštím roce skokově zvyšovalo vzhledem k nárůstu cen nemovitostí v minulých letech.

Kubera: Novela protiústavní

Za protiústavní v průběhu jejího schvalování normu označil senátor ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera. Tomu se nelíbilo, že se návrh týká jen některých měst. Tvůrcům zákona z řad KDU-ČSL jde prý o to, že potřebují ve městech získat další voliče.

Kubera upozornil i na aktuální rozhodnutí Ústavního soudu, podle něhož někteří majitelé domů s regulovaným nájemným mají kvůli nucenému omezení vlastnického práva nárok na specifickou formu náhrady od státu.  

Vládní novela přiznává vlastníkům právo rozhodnout, kdo může kromě zákonem stanovených osob žít s nájemníkem ve společné domácnosti a bydlet s ním v pronajatém bytě. Pokud tam bude žít někdo bez souhlasu majitele, bude to znamenat okamžité ukončení nájmu. Také se zúží okruh osob, které budou moci žít ve společné domácnosti bez souhlasu vlastníka bytu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám