Hlavní obsah

ODS by ve volbách do EP výrazně porazila ČSSD, uvádí CVVM

Aktualizováno

Červnové volby do Evropského parlamentu by podle nejnovějšího volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyhrála ODS, kterou by volilo 36,5 procenta dotázaných. Druhá ČSSD by dostala 28 procent hlasů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Květnový volební model pro volby do EP

Článek

Z předchozích průzkumů přitom jako vítězná strana dlouhodobě vycházela ČSSD. [celá zpráva]

Občanští demokraté si oproti minulému měsíci v očích veřejnosti polepšili, celkem o sedm procentních bodů, zatímco podpora ČSSD zaznamenala mírně klesající tendenci. Podle volebního modelu by ve volbách uspěly i ostatní parlamentní strany. Komunisté by získali 15,5 procenta, lidovci 6,5 procenta a zelení by se dostali do EP s výsledkem těsně nad hranicí volitelnosti - 5,5 procenta.

I v rámci volebních preferencí, které ovšem nezohledňují podíl nerozhodnutých voličů nebo lidí, kteří k volbám nepůjdou, si ODS zlepšila reputaci. V květnu získala 33 procent stranických preferencí, přitom ČSSD by získala 25,5 procenta, KSČM 13,5 procenta, KDU-ČSL 5,5 procenta a Strana zelených pět procent.

Přestože se ostatní strany ocitly po průzkumu mimo hranici volitelnosti, nejsou bez šance. Průzkum prokázal, že podpora mimoparlamentních stran soustavně roste. Oproti minulému šetření navíc poklesl podíl nerozhodnutých voličů o sedm procentních bodů.  

Reklama

Výběr článků

Načítám