Hlavní obsah

Vláda má na stole návrh na zvýšení maximální rychlosti na 160 km/h

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na některých českých dálnicích by se mohlo jezdit rychlostí až 160 kilometrů v hodině. Vláda v pondělí posoudí novelu zákona tří poslanců ODS o provozu na pozemních komunikacích, která mimo jiné umožňuje zvýšit na vybraných úsecích silnic a dálnic rychlost až o 30 kilometrů v hodině. Novela, pod níž jsou podepsáni Tomáš Úlehla, David Šeich a Eva Dundáčková, se také zabývá přenášením odpovědnosti řidičů na osobu blízkou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Návrh povoluje motoristům maximální rychlost 160 kilometrů v hodině za přísných omezení. Mezi jinými by v místě u dálnice neměl být nájezd nebo sjezd, ani parkoviště, řidič musí mít dohled alespoň 200 metrů, vozovka musí být suchá a viditelnost musí být rovněž nejméně 200 metrů.

Poslanci nakonec z návrhu vyškrtli povinnost řidiče mít v lékárničce přístroj na zjišťování přítomnosti alkoholu v krvi, který vzbudil kontroverzi mimo jiné i tím, že jejího iniciátora Šeicha před třemi lety přistihli brněnští strážnici s 2,4 promile alkoholu v krvi. Dostal za to pokutu 45 tisíc korun.

Návrh také řeší problematiku přenášení odpovědnosti na osobu blízkou. Někteří provozovatelé vozů si totiž stěžovali, že automobil v době spáchání přestupku neřídili sami, ale osoba jim blízká, kterou podle zákona nemají povinnost nahlásit. Pokud se při šetření tedy neprokázalo, že automobil řídili, vyvázli bez úhony. 

Nově by měl úřad u menších přestupků do pěti tisíc korun udělit peněžní trest provozovateli vozidla bez ohledu na to, kdo přestupek spáchal. I tak bude moci majitel vozu podat odpor a řízení bude pokračovat v rámci standardních principů a bude se pátrat po tom, kdo vozidlo ve skutečnosti řídil. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám