Hlavní obsah

Čunek vyzval nespokojené lidovce, aby nejezdili na sjezd do Vsetína

Právo, Marek Přibyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové KDU-ČSL uvažující o odchodu ze strany by neměli jezdit na volební sjezd, který se uskuteční koncem května ve Vsetíně. Včera je k tomu vyzval předseda Jiří Čunek, který chce na sjezdu obhajovat funkci. Poté jmenovitě zmínil exministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), který podle něj stojí za údajným iniciováním vzniku nové pravicové konzervativní proevropské strany s netradičním názvem TOP 9.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek

Článek

Bývalý šéf lidovců Kalousek se výzvou Čunka osloven necítí. „Už jsem oznámil, že co se týče ukončení mého členství v KDU-ČSL, vyjádřím se do konce května,“ řekl v pátek Právu klidným hlasem na rozdíl od Čunka, který napjatě prohlásil: „Byl bych velmi rád, kdyby ti, co chtějí odejít z KDU-ČSL, aby se k tomu postavili čelem a řekli 'ano my odejdeme'. Pak by bylo by jistě dobře, kdyby na sjezd nejezdili, tomu sjezdu nemají co říct.“ 

Kromě Kalouska nikoho nejmenoval. „My jsme přesvědčeni o tom, že to je několik lidí, a kvůli několika lidem nebudu odsuzovat paušálně všechny, případně útočit na někoho, kdo by v tom byl nevinně. Mluvím v této chvíli o Miroslavu Kalouskovi, který ví přesně, co dělá,“ zdůraznil Čunek.

„Necítím se delegován Čunkem a jeho sektou“

Kalousek se v reakci do Čunka opřel. „O tom, kdo je, či není delegátem sjezdu, nerozhoduje pan Čunek, jakkoli by si to možná přál, ale členská základna, která volí delegáty. Necítím se delegován panem Čunkem a jeho sektou, ale členskou základnou jihočeské organizace, kterou budu reprezentovat,“ konstatoval Kalousek.

Případná strana TOP 9, která by se o přízeň voličů ucházela až v podzimních volbách 9. a 10. října, má svým názvem na první pohled signalizovat sebevědomí, že bude patřit ke špičce, jinak jde ale o zkratku slov Tradice, Odpovědnost a Prosperita.

Jak ve čtvrtek Kalousek Právu potvrdil, název je uveden v záhlaví petice, pod kterou již připojují podpisy lidé, kteří si založení nové strany přejí.

TOP 9, čili Topolánek 9 je prý recese

Čunek podkládá název případné strany za recesi. „Celá záležitost s TOP 9 neboli Topolánek 9, je recese. Pokud strana vznikne, bude mít jiný název. A je to parazitování na KDU-ČSL. Je to nefér. Protože lidé, co stranu zakládají, byli nominováni do nejvyšších ústavních funkcí za KDU-ČSL. Zneužívají tak své postavení k zakládání nového subjektu,“ řekl Čunek.

Podle Kalouska lidovci neplní svůj program, posunují se doleva a namísto rovných šancí budují společnost rovné spotřeby.

K tomu, aby na sjezd nejezdili ti straníci, kteří uvažují o odchodu ze strany, včera vyzval také europoslanec a Čunkův protikandidát na předsedu strana Jan Březina.

„Pokud chcete opustit lidovou stranu, odejděte prosím ještě před sjezdem. Nezodpovědné ovlivnění výsledku voleb ve straně, s kterou nechcete již mít nic společného, je z mého pohledu nedůstojné a nečestné,” napsal v otevřeném dopise některým spolustraníkům.

Čunek: Hospodářské noviny lžou

Čunek se rovněž ostře ohradil proti pátečním informacím Hospodářských novin, které napsaly, že lidovcům docházejí peníze a straně hrozí, že bude muset zavřít své pobočky v Čechách, kde má malou podporu voličů. Noviny vycházely z informací ze zprávy revizní komise KDU-ČSL připravené pro stranický sjezd.

„Jsou to lživé spekulace,“ uvedl Čunek. Podle něj je hospodaření strany dlouhodobě stabilizované.

To, že ve volební rok náklady stoupají, je prý normální. „Strana si sice bere půjčky, například na opravu domu Charitas, kde sídlí, pravidelně je ale splácí,“ uvedl s tím, že informace měly poškodit KDU-ČSL před eurovolbami.

Vzápětí však dodal, že strana zredukovala náklady, šetří na komunikačních prostředcích a spoléhá i na dobrovolné dárce.

To, že strana uspěla méně než čekala v podzimních volbách do Senátu a krajů, sice vedlo k výpadku peněz, ale nic dramatického to prý neznamená, oznámil ještě.

„Nerušíme žádné pobočky v jednotlivých krajích a také za tímto účelem nehodláme propouštět žádné zaměstnance,“ zmínil s tím, že kampaň pro volby do EU chce strana vynaložil pět miliónů korun. „Na předčasné parlamentní volby 20 miliónů,“ uzavřel Čunek.

Reklama

Související články

Kalousek už shání lidi do své nové strany

Vznik nové pravicové strany je na spadnutí. Bývalý šéf lidovců a exministr financí Miroslav Kalousek už oslovuje lidi, kteří by s ním novou stranu založili....

Výběr článků

Načítám