Hlavní obsah

Fischerova vláda ladila svůj program

Právo, Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Členové vlády při čtvrteční večeři a v neformálním oblečení v Kramářově vile neoficiálně diskutovali o konkrétních bodech vládního prohlášení, se kterými se budou chtít ucházet o důvěru poslanců ve Sněmovně. Schůzka skončila před půlnocí. Kabinet se snaží v přípravě prohlášení vyjít vstříc požadavkům politických stran. Definitivní verze textu bude v pondělí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jan Fischer

Článek

Po 27 soc. dem. požadavcích přišli s doporučeními i Bursíkovi zelení. "Je to zhruba devět bodů, obsahujících otázky životního prostředí, třeba školství, zahraniční politiky, lidských práv i kultury,“ potvrdil Právu šéf strany Martin Bursík.

Kabinet by s žádným z požadavků neměl mít výrazný problém, premiér Jan Fischer poukázal na obtíže pouze s jedním z nich - podmínkou ČSSD nepokračovat v prodeji ruzyňského letiště.

Předseda soc. dem. Jiří Paroubek dal najevo, že jeho doporučení padla u premiéra na úrodnou půdu. Stejně jako šéf ODS Mirek Topolánek a Bursík nástřel vládního programu už viděl. "Zdá se, že podstatná část těch našich bodů je zohledněna,“ řekl ve čtvrtek Paroubek Právu s tím, že premiérovi dal ve středu několik písemných připomínek.

"Pokud budou odstraněny ty připomínky, a těch není mnoho, tak si myslím, že se můžeme dohodnout na podpoře této vlády,“ řekl Paroubek. Odmítl ale sdělit, o jaké připomínky jde.

Spor o odpady

Fischerova vláda dostala od soc. dem. a zelených celkem 36 doporučení, přičemž soc. dem. se dostala do rozporu se zelenými v jednom bodě: zatímco Paroubkova strana odmítá nový zákon o odpadech, zelení na něm naopak trvají.

Na rozdíl od zelených soc. dem. nekladla žádné požadavky pro školství a kulturu. Pozornost soustředila především do rezortu financí, kde mimo jiné navrhla zastavit privatizaci Letiště Praha, stejně jako obří zakázku na likvidaci ekologických zátěží za 115 miliard korun. Ministr financí Eduard Janota se přitom k těmto doporučením prozatím postavil zdrženlivě.

Zelení opět pro zákaz kamiónů o víkendu

Mezi doporučeními zelených figuruje také tzv. kamiónová novela, která by měla zabránit jízdě kamiónů o víkendech a kterou se zeleným nepodařilo prosadit v Topolánkově vládě.

Nebo třeba podpora ochrany klimatu. V listopadu se má v Kodani sejít summit OSN, kde by měla být uzavřena nová dohoda o ochraně klimatu, na které mají zelení velký zájem.

"Vláda by se také měla spolupodílet na prosazení zákonů, které jsou již ve Sněmovně,“ doplnila místopředsedkyně zelených Kateřina Jacques. Podle ní jde o zákony o ochraně přírody a krajiny, horní zákon, zákon o odpadech, hutní zákon či antidiskriminační zákon, za jehož neschválení hrozí z Unie sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám