Hlavní obsah

Kalouskova strana se má jmenovat TOP 09

Právo, Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pokud lidovecký exministr financí Miroslav Kalousek založí novou stranu, pak se nový subjekt na české politické scéně bude nejspíš jmenovat TOP 09. Jak potvrdil ve čtvrtek Právu, zní tak název uvedený v záhlaví petice, pod který již připojují podpisy lidé, kteří si založení nové strany přejí. Politik už dříve avizoval, že s nynější mateřskou stranou KDU-ČSL už nechce mít nic společného.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

"Jsme v mimořádné časové tísni, protože předčasné volby budou v podstatě za pár týdnů, a proto jsme již zahájili sbírání podpisů, abychom byli připraveni z hlediska občanského souhlasu. Zákonný limit je tisícovka podpisů a tento počet my již bohatě překračujeme,“ řekl Kalousek Právu. Zdůraznil ale, že dosud definitivní rozhodnutí o založení nového politického subjektu nepadlo.

Název případné nové strany TOP 09 je zkratkou slov Tradice Odpovědnost Prosperita 09. Podle Kalouska půjde o konzervativní pravicový proevropský subjekt. "V této chvíli hovoříme o programových prioritách, rozhodnutí zveřejníme začátkem června. „Pokud budeme prezentovat novou stranu, to bude až po evropských volbách, abychom nemátli voliče před volbami. To považujeme za fér,“ řekl Kalousek.  

Šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík ve středu řekl, že s Kalouskem jedná o spolupráci. [celá zpráva]

Kalousek potvrdil, že v rámci přemýšlení a jednání vede nezávislé konzultace s hnutím Starostů a nezávislých. „Pokud bychom založili nějaký politický subjekt, tak nechceme být stranou aktivistů, ale stranu založenou na politické profesionalitě a starostové nepochybně politickými profesionály jsou, navíc z první linie v bezprostředním kontaktu s voliči,“ řekl Kalousek a dodal, že přitom půjde jen o spolupráci. „Není to o tom, že  bychom zakládali jednu stranu,“ reagoval na připomínku, že v hnutí starostů jsou i lidé, se kterými se nemusejí v prioritách shodovat.

Rozkol ve straně má vyřešit sjezd

Vznik nové strany je vyvrcholením dlouhodobé roztržky uvnitř KDU-ČSL, kde na straně jedné předseda Jiří Čunek kritizoval Kalouska za přílišné sympatie ODS a na straně druhé Kalousek obviňoval vedení lidovců z odklonu doleva.

Kalousek v rozhovoru pro Právo uvedl, že směřování konzervativních lidovců doleva je pro něj zcela nepřijatelné. Naproti tomu Kalousek a další lidovečtí poslanci jsou podle vedení příliš "promodralí", podle Čunkovy vize by měla strana stát v čistém středu. 

Klíčový by měl být podle očekávání stranický sjezd koncem června, kde se rozhodne o příštím předsedovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám