Hlavní obsah

1997-2003

Novinky, Robert Dengler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte člověka jménem Miguel Tuero? Těžko. Tak s tímto mužem vedení ODS v létě 1997 podepsalo smlouvu o shánění sponzorských příspěvků z ciziny. Jako na potvoru to bylo v době, kdy se tehdejší Klausova strana chystala vydat až 150 miliónů korun na pořízení jednoho obrovitého malostranského paláce.

Článek

A krátce poté se objevily zprávy o kontu ODS ve Švýcarsku. Tuero byl také ze Švýcarska. A hlavní manažer ODS Tomáš Ratiborský se tehdy na památném zasedání grémia nevinně optal, zda by po neúspěchu při hledání úvěru na megalomanskou budovu nešlo využít peníze ze zahraničí? Rozpoutalo se politické tornádo, které vrcholilo pádem vlády, odchodem ODS do opozice, zatčením Libora Nováka, vyšetřováním jeho pravé ruky, automobilového závodníka Ludvíka Otty, jehož kontem proteklo ze Švýcarska neidentifikovaných 45 miliónů a ... Tečka.

Mezitím pražská buňka ODS čelila podezření, že si pořídila podezřele lacino své sídlo, neboť je svázána s firmami závislými na magistrátních zakázkách a ... Tečka.

Kdeže jsou ty časy. ODS tváří v tvář vlastnictví soc. dem. Lidového domu překonala ostych. A protože může za léta vykázat stovky miliónů korun v podobě státních příspěvků, vyhlíží nynější megalomanský nákup s pomocí eráru na nejprestižnější adrese pod Klausovým hradem jako ta nejobyčejnější věc pod sluncem.

PRÁVO 8. října

Reklama

Výběr článků

Načítám