Hlavní obsah

Tropy vystřídají prudké bouřky, třicítky se vrátí až v létě

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Luděk Fiala

Pouhý den vydrží příliv teplého vzduchu od jihu, který ve čtvrtek do Česka přináší letní počasí s teplotami, které na mnoha místech dosáhnou tropických třiceti stupňů. Během čtvrtečního odpoledne přijde studená fronta, která bude až do pátku přinášet intenzivní bouřky a vydatné srážky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu pro většinu krajů ČR.

Článek

Na studené frontě se mohou v bouřkách ojediněle vyskytnout přívalové srážky, krupobití a nárazy větru kolem 90 km/h. Bouřky se budou během čtvrtečního odpoledne vyskytovat zejména na západě a severozápadě Čech, později večer a v noci na pátek se rozšíří i do východní poloviny Čech. V pátek během dne budou bouřky na jihovýchodě země, uvádí ČHMÚ.

V důsledku přívalových srážek může dojít k prudkému krátkodobému rozvodnění malých toků a k zatopení sklepů, garáží či níže položených bytů, varuje ČHMÚ. Za jízdy autem je vhodné snížit rychlost jízdy, v případě krupobití a výrazného zesílení větru či deště i zastavit na bezpečném místě.

Před bouřkami budou panovat tropy

"Čtvrteční teploty dosáhnou tropické třicítky v Praze, ve středních Čechách, v jižních Čechách a na jižní Moravě," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

"Lidé se nás ptají, zda to není brzo, ale za posledních deset let jsme se s květnem bez třicítky setkali jen v letech 2006, 2004, 2002 a 2001. Jinak teploty vždy stoupaly i přes 32 stupňů," poznamenala.

Středomořskou atmosféru ukončí ve čtvrtek odpoledne příchod studené fronty od západu. "Fronta bude rychle postupovat na Moravu a do Slezska, kde lze očekávat inteznivní bouřky doprovázené trvalým deštěm, může spadnout až 40 milimetrů," upozornila Honsová.

Páteční teploty klesnou v Čechách na 18 až 22, na Moravě a ve Slezsku bude ještě 22 až 26 stupňů.

Příjemný víkend

Po bouřlivém pátku si ale Češi, Moravané i Slezané užijí příjemný a slunečný víkend. V sobotu má být po celý den jasno až skoro jasno s teplotami mezi 21 až 25 stupni. Také neděle bude zpočátku slunečná s teplotami od 22 do 26 stupňů.

V neděli večer se ale začne počasí opět kazit. Přijde další frontální systém, který bude počasí u nás ovlivňovat i na počátku příštího týdne.

Na konci května i v červnu oblačno a deštivo

V období 21. - 31. května meteorologové očekávají převážně oblačno, s občasným deštěm nebo přeháňkami a bouřkami. Postupně bude oblačnosti ubývat na polojasno až skoro jasno a srážky budou jen ojedinělé. Ranní teploty 15 až 8 stupňů, odpolední 23 až 28 stupňů, přechodně 19 až 23 stupňů.

Mezi 1. až 10. červnem bude nejdříve převážně oblačno s občasným deštěm nebo přeháňkami a bouřkami, postupně polojasno a srážky jen ojediněle. Ranní teploty 15 až 10 stupňů, denní vystoupí na 22 až 27 °C, přechodně až 29 °C.

V období od 11. do 20. června má být opět převážně oblačno s občasnýmmi dešťovými přeháňkaymi nebo bouřkami. Polojasno se vyskytne jen přechodně. Po ránu budou teploměry ukazovat 16 až 11 stupňů, odpolední teploty vystoupí na 18 až 24 °C, při změnšené oblačnosti až na 27 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám