Hlavní obsah

Volby do EP by teď vyhrála ČSSD, zelení by se tam nedostali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně měsíc před volbami do Evropského parlamentu je téměř polovina (41 %) Čechů rozhodnuta, že se hlasování zúčastní a 37 % svou účast zvažuje. Co se týče stranických preferencí, vede ČSSD se 24,2 % nad ODS se 20,9 %. Vyplývá to výsledků průzkumu Střediska empirických měření (STEM).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jako další by se do Evropského parlamentu s podílem hlasů vyšším než 5 procent dostali komunisté s 8,9 procenta hlasů a lidovci s 5,5 procenta.

Úspěšnost menších stran byla na počátku května slabá, Strana zelených získala 3,1 procenta preferencí, Nezávislí měli 3,2 procenta, Suverenita 1,3 procenta a SNK-ED 1 procento.

Podle průzkumu obecně platí, že voleb do EP by se zúčastnilo více lidí ve věku nad 45 let, kteří by volili sociální demokraty. Mladí lidé od 18-29 let by spíše volili ODS stejně jako lidé s maturitou.

Na otázku agentury STEM "Pokud by se volby do EP konaly již příští týden, šel/šla byste vy osobně volit?“ odpovědělo 22 procent z 1265 respondentů záporně.

Reklama

Výběr článků

Načítám