Hlavní obsah

ČSSD zahájila tvrdý předvolební útok na ODS

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

ČSSD se rozhodla ve volební kampani tvrdě zaútočit na konkurenční ODS. Na mušku si vzala především předsedu občanských demokratů Mirka Topolánka a lídra eurokandidátky Jana Zahradila. Kampaň atakující ODS ve středu představili šéf ČSSD Jiří Paroubek a volební manažeři strany Jaroslav Tvrdík a Karel Březina. Tvrdík obvinil ODS, že si spolufinancuje kampaň ze státního rozpočtu. Topolánek bere kampaň socialistů s nadhledem.

Článek

ČSSD se rozhodla oslovit voliče také negativní kampaní vůči ODS. Na plakátech, které ve středu představila, je například fotografie Topolánka s popisem "293 732 Kč jsem vydělal na daních díky reformám ODS. Jsem v pohodě, co vy?“. Plakát se Zahradilem obsahuje slogan "18 111 vás stálo každé moje slovo v Evropské parlamentu“.

Paroubek s Tvrdíkem uvedli, že Zahradil v EP vystoupil jen jedenáctkrát, zatímco Libor Rouček (ČSSD) stokrát. Zahradilovi tedy podle Tvrdíka spočítali, kolik stálo jedno jeho slovo za pět let působení v europarlamentu.

Topolánek bere kampaň s nadhledem

Šéf ODS  Topolánek reagoval na nejnovější negativní kampaň ČSSD s nadsázkou. "Jsem velmi rád, že ČSSD souhlasí s naší kampaní, s kampaní řešení proti lhaní, řešení proti strašení, řešení proti chaosu, řešení proti ostudě a ztrátě prestiže, řešení proti životu na dluh. Potěšilo mne, že tato naše základní východiska v kampani ČSSD schvaluje. Současně jsem velmi rád, že ČSSD konečně přišla na to, že zřízení NERV byl jeden z nejlepších počinů mé vlády v letošním roce, a že konečně práci NERVu v kontextu protikrizových opatření uznává,“ řekl ve středu Právu. 

Tvrdík přitom ODS obvinil, že si spolufinancuje kampaň ze státního rozpočtu. Poukazoval na to, že billboardy NERV obsahují slovo "řešení“. Označil za "bezostyšnou drzost“, jak občanští demokraté se slovem řešení zachází. "ODS si spolufinancuje kampaň z peněz ze státního rozpočtu,“ prohlásil Tvrdík.

ČSSD přitom už navýšila finance na svoji eurokampaň. Původně se počítalo se 40 milióny korun. Březina ovšem nechtěl říct, o kolik byla částka zvýšena. Prohlásil pouze, že ji "poněkud navýšili“. S přesnou sumou slíbil seznámit veřejnost až po volbách. 

Paroubek: Můžeme mít osm až deset europoslanců

Šéf ČSSD se domnívá, že jeho strana může získat v eurovolbách osm až deset mandátů. „Nejnižší hranice je sedm, domnívám se, že jsme schopni dosáhnout osm až deset,“ prohlásil. Nyní má ČSSD po debaklu v roce 2004 pouze dva europoslance.

Paroubek srovnával Topolánka s bývalým americkým prezidentem Georgem Bushem a slovenským expremiérem Mikulášem Dzurindou. Všichni tři podle něj představují "politiku chamtivosti, bezohlednosti a zisků“. Jako argument proti ODS použil i slova prezidenta Václava Klause, že minulá vláda byla nejprolobbovanější.

Sází na peníze z Bruselu

ČSSD ve středu také slibovala, že po volbách, pokud bude vládnout, zlepší čerpání peněz z eurofondů. "Pokud nám dají občané ve volbách důvěru, zasadím se jako premiér, aby evropské peníze šly na projekty, které přinesou maximální úspěch českým občanům,“ sdělil Paroubek. Bude to podle jeho slov jedna z priorit jeho vlády pro prvních 100 dnů.

ČSSD podle něj také navrhne vytvoření speciálních fondů pro nové členské země, které by měly napomoci ke srovnání životní úrovně českých občanů s občany "starých“ zemí EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám