Hlavní obsah

Kontrola českých poslanců by mohla skončit aférou jako v Británii

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když vypukl v Británii skandál se zneužíváním poslaneckých náhrad ze státních prostředků třeba pro nákup šatů pro manželky či na zednické práce, čeští zákonodárci se tvářili, jako by se jich to netýkalo. To by se v Česku podle nich stát nemohlo, byť nezdanitelné náhrady zvyšují měsíční příjem poslanců a senátorů o více než čtyřicet tisíc.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto

Článek

Český zákon o platech ústavních činitelů má ale skuliny, které mohou svádět – tak jako britské poslance – k nemravnostem. Třeba k fiktivním platbám za neexistující expertní práce.

Kontroly jsou však zde formální, a tudíž bezzubé. Žádné předpisy totiž audit důsledně nevyžadují, takže se těžko na něco přijde. Ledaže by veřejný tlak i české poslance a senátory přiměl účty zveřejnit, jako se to stalo v Británii. Tam po aféře právě padl šéf dolní komory. [celá zpráva]

14 tisíc za dopis?

Platový zákon umožňuje členům českého parlamentu každý měsíc zadat si odborné a administrativní práce za 14 300 korun. A pokud se v měsíci tyto peníze nevyčerpají, přecházejí do dalšího měsíce a mohou se sčítat. Je tedy na zákonodárci, zda tuto službu někomu zadají každý měsíc, anebo jednou za rok. Celkově pak za ni parlament zaplatí 171 600 korun.

A v čem je skryté čertovo kopýtko? Stačí, že si poslanec či senátor s kýmkoli s živnostenským listem v kapse dohodne, že mu přepíše na počítači jednu stranu A4, nebo mu odešle byť jediný dopis, napíše fakturu na 14 300 korun, kterou zákonodárce podepíše a parlament ji bez jakékoli kontroly účtovateli proplatí.

Úředníci kontrolují pouze potřebné náležitosti faktury. Posílat tak slušné peníze známým či příbuzným nemusí být žádný problém.

Poslanci oslovení Právem připouštějí, že teoreticky by se takto daly peníze na expertízy zneužít, avšak neslyšeli o tom, že by se tak dělo. Shodně pak tvrdí, že oni sami využívají tuto možnost výhradně k zadávání odborných expertíz, které potřebují pro svou práci.

„Pokud byste mi přepsala jednu stránku, tak vám fakturu neproplatím, ta by měla být za odborné práce,“ řekl Právu šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Přesto připouští, že záleží na poslanci, co podepíše, a nikdo již nepřijde na to, zda to je opravdu v pořádku.

„Proto chci připravit nový platový zákon, kde by poslanec dostal jednu částku a z té by si hradil vše, co potřebuje,“ zopakoval Vlček. Už dlouho opakuje, že systém je nepřehledný a náhrady se mohou dublovat.

Místopředsedové rozpočtového výboru Ladislav Šustr (KDU-ČSL) a Jiří Dolejš (KSČM) také tvrdí, že zmíněných 14 300 korun měsíčně má sloužit výhradně na odborné práce.

Avšak právě usnesení jejich výboru z října 2006 umožňuje vyplatit tuto sumu i za jednu přepsanou stránku či odeslaný dopis.

Usnesení přesně stanoví, za co lze tuto náhradu proplácet:
- psaní na stroji a na PC
- koncipování korespondence a její evidenci
- monitorování tisku, včetně úhrady tohoto tisku
- pořizování výpisů z odborného tisku a publikací
- odborné služby – rozbory a právní či ekonomické posudky
- překlady
- účast na odborných konferencích, kursech a školeních
- práce a služby ke zřízení a provozování osobních internetových stránek poslance

Problém je však v tom, že na většinu těchto prací mají poslanci k dispozici své asistenty. A ty platí parlament měsíčně 35 tisíci korunami. Lhostejno přitom, zda zákonodárce má jednoho, či více asistentů.

Institut nabízí analýzy zdarma

„Na administrativní práce mají přece poslanci asistenta,“ uznává Vlček, stejně jako Šustr a Dolejš. „Rozhodně za tyto peníze nechceme vyřizovat korespondenci, ale zadáváme si odborné analýzy,“ uvedl Dolejš s tím, že se týkají většinou daňových záležitostí. Obdobně odpověděl také Šustr.

Jenže odborné analýzy mohou zákonodárci zadat také Parlamentnímu institutu. A to zdarma. „Využil jsem toho asi tak dvakrát,“ poznamenal Šustr.

Podle Dolejše má tento institut omezenou kapacitu. „Většinou dělá  mezinárodní komparace, jejich kapacita je ale omezená,“ řekl.

Vlček nicméně připouští, že pokud by – stejně jako v Británii – pod tlakem veřejnosti bylo nutné zveřejnit, za co skutečně politici náhrady čerpají, nemuselo by být vše v pořádku.

„Možná by se ukázaly zajímavé věci, netvrdím, že je vše stoprocentní,“ řekl Právu.

Co dostávají měsíčně
hrubý plat61 400 (řadový poslanec, funkcionáři berou příplatky od 3200 do 22 500)
nezdanitelné náhrady na reprezentaci a stravu v ČR9100
nezdanitelné náhrady na dopravu22 800 až 34 200
K tomu jim náleží
- ubytování v Praze buď v bytech parlamentu, nebo úhrada nájmu do 17 000
- proplacení účtů za odborné a administrativní práce do 14 300
- nárok na asistenty do souhrnného platu 35 000
- kancelář ve volebním obvodu včetně zařízení a služeb od 14 200 do 33 200
- plně vybavená a hrazená kancelář v Praze v sídle komory
- placení telefonních účtů vč. internetu do 7000 Kč
- kancelářský materiál 2200 Kč
- zdarma tuzemská veřejná doprava
- proplacení letenek na jednání parlamentu a při služebních cestách
- 2,5x vyšší diety při zahraničních služebních cestách než ostatní zaměstnanci

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám