Hlavní obsah

Zvolte mě předsedou, prosí Svoboda na DVD lidovce

Právo, dan
Praha

Pryč jsou doby, kdy kandidáti na předsedu politické strany obesílali delegáty volebního sjezdu s žádostí o podporu osobním dopisem. Adept na nového šéfa lidovců Cyril Svoboda tento přístup zmodernizoval. Rozeslal delegátům sice dopisy, ale v obálce není přiložen text, ale DVD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyril Svoboda

Článek

Na něm je natočen rozvážný rozhovor Svobody s bývalým novinářem Jiřím Zajícem. Hlavním tématem je budoucnost KDU-ČSL. Svoboda delegáty ujišťuje, že od doby, kdy před pěti lety stranu vedl, se změnil a poučil z chyb, které kdysi dělal.

Svoboda se trochu kaje, že při prezidentské volbě hlasoval pro Václava Klause, i když ho nemá rád. „Chtěl jsem dosáhnout schválení restitucí církevního majetku. Je to poučení, že se to v budoucnosti nemá nikdy opakovat,“ hájí se Svoboda.

Soud o dům bere jako výhodu

Soudní spor s katolickou charitou o dům v Praze za desítky miliónů, lukrativní dědictví po Marii Kaprálkové, ve kterém existují dvě závěti a který mnoho lidovců irituje, se Svoboda dokonce pokouší obrátit ve svůj prospěch.

„Nevidím to jako něco dehonestujícího, ale naopak si myslím, že mě to kvalifikuje, protože prokazuji společnosti i lidové straně, že pokud jsem o něčem hluboce přesvědčen, tak se nenechám rozkolísat vnějšími vlivy nebo veřejným míněním.“

Za největšího nepřítele lidové strany považuje Svoboda politický pragmatismus. Jako příklad uvedl pokus Miroslava Kalouska dojednat s ČSSD vládu, která by se opírala o komunisty.

Moderní technologie využívají i ostatní politici. Například Zuzana Roithová, jednička lidovců do evropských voleb, zveřejnila na internetu kreslené příběhy, ve kterých nabádá voliče, aby se nebáli Lisabonské smlouvy. 

O vedení lidovců se rozhodne v posledním květnovém víkendu ve Vsetíně. Post předsedy bude obhajovat Jiří Čunek. Protivníkem mu bude kromě Svobody i poslankyně Michaela Šojdrová a europoslanec Jan Březina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám