Hlavní obsah

Na Pražském hradě protestovalo rekordních 30 tisíc odborářů

– Praha • Aktualizováno

Na zaplněném Hradčanském náměstí v Praze se demonstrovalo proti dopadům krize. Protestu se podle odborů zúčastnil rekordní počet lidí - asi 30 000. Účast byla údajně vyšší, než odboráři očekávali. Protest uspořádala Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve spolupráci s Evropskou odborovou konfederací (EOK). Byl součástí několikadenní mezinárodní série podobných akcí.

Článek

Odboráři na demonstraci, která trvala více než hodinu a skončila kolem 14:30, vyzvali poslance, senátory, prezidenta i současnou a budoucí vládu ke zvýšení veřejných zakázek, k přijetí zákona proti lichvě či vytvoření kombinace zkrácených pracovních úvazků se sociálními dávkami. Zároveň jsou odbory například proti částečné privatizaci penzijního spoření.  

Foto: Petr Horník, Právo

Na Hradčanské náměstí zamířily desetitisíce odborářů z celé Evropy

Šéf ČMKOS senátor Milan Štěch před zaplněným Hradčanským náměstím zdůraznil, že odbory odmítají, aby firmy přenášely důsledky hospodářské krize jen na zaměstnance.  Někteří zaměstnavatelé se podle něj například budou i po odeznění krize snažit ponechat mzdy na úrovni, na něž je snížili kvůli krizi.

Protestovat přijeli nespokojení odboráři z celé Evropy

Tisícihlavý průvod odborářů vyrazil z pražského Dlabačova na Hradčanské náměstí. Před budovou ministerstva školství na Maltézském náměstí kolem 11:00 protestovaly také stovky členů školských odborů, které se později přidaly k demonstraci ČMKOS na Hradě.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace se účastní odboráři z mnoha zemí Evropy.

Čelo průvodu mířícího na Hrad tvořil transparent s nápisem Zabraňme zneužití krize, za kterým šel předseda ČMKOS Milan Štěch spolu s dalšími odborářskými předáky. Nad průvodem vlály pestrobarevné vlajky a balónky se znaky odborových svazů. Na transparentech bylo vidět například nápisy Nestanou se zaměstnanci psanci a bezdomovci? či Nový zákoník práce plus další novoty = návrat do časů roboty.

Na shromaždiště na pražském Strahově odboráře přivážely celé dopoledne autobusy, demonstranty z Ostravy přivezl zvláštní vlak. Mezi účastníky je i řada cizinců, nejvíce zřejmě Poláků, své české kolegy ale přijeli podpořit lidé z 11 zemí EU včetně Německa, Rakouska, Bulharska, Francie, Chorvatska či Slovinska.

Nad davem odborářů mimo jiné vlály i prapory legendárního polského odborového svazu Solidarita.

Protest pořádaný ve spolupráci s Evropskou odborovou konfederací je součástí mezinárodní série podobných akcí zahájených ve čtvrtek v Madridu a pokračujících v pátek v Bruselu. V sobotu se protestovalo ve stejném duchu také v Berlíně, kam se sjelo na sto tisíc demonstrantů.

Foto: ČTK

Mapa k sobotnímu pochodu odborářů Prahou

Protestují i školské odbory

Několik stovek odborářů v sobotu přišlo na demonstraci, kterou školské odbory uspořádaly na Maltézském náměstí v Praze u budovy ministerstva školství. 

Foto: Petr Horník, Právo

Odboráři na demonstraci před budovou ministerstva školství na pražském Maltézském náměstí

České učitele, vyzbrojené transparenty, píšťalkami a různými trumpetami, přijeli podpořit i jejich kolegové ze Slovenska a Rumunska.

Školské odbory si dlouhodobě stěžují na nízké příjmy učitelů i nepedagogických pracovníků ve školství. Dnešní demonstrací chtěli upozornit na neřešené problémy ve školství, které se podle nich prohlubují.

Demonstrace není proti současné vládě

Nová úprava navržená kabinetem Mirka Topolánka by měla nahradit dosavadní zákoník práce, který i přes prezidentovo veto v parlamentu prosadila těsně před volbami v roce 2006 ČSSD spolu s komunisty. Začal platit v lednu roku 2007, Ústavní soud však loni celkem 11 jeho ustanovení zrušil. Týkala se například pravomocí odborů či vazby pracovního kodexu na občanský zákoník. Nový ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka novelu hodlá předložit vládě.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace učitelů v Praze na Maltézském náměstí

Proti současné vládě však demonstrace namířena není. Premiéra Jana Fischera o tom ve čtvrtek informoval předseda ČMKOS a senátor za ČSSD Milan Štěch. Premiér Fischer nevyloučil možnost, že se na sobotní demonstraci přijde osobně podívat.

Anketa

Pomůžou demonstrace zlepšit podmínky zaměstnanců?
Ano
25,8 %
Ne
71,1 %
Nevím
3,1 %
Celkem hlasovalo 11225 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám