Hlavní obsah

Rath hodlá zažalovat soudkyni za rozhodnutí o poplatcích

Středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi (ČSSD) se nelíbí rozhodnutí Městského soudu v Praze o zákazu vydávání slevových kupónů a zvažuje žalobu na soudkyni Moniku Vackovou. Ta vydala ve středu předběžné opatření, jímž zakázala kraji hradit 30korunové regulační poplatky v lékárnách spadajících pod mladoboleslavskou nemocnici.

Foto: Petr Horník, Právo

Hejtman a poslanec David Rath (ČSSD)

Článek

Rath však tvrdí, že nic takového kraj nikdy nedělal a zvažuje podat trestní oznámení za zneužití pravomocí veřejného činitele.

"Vzhledem k tomu, že soudkyně Vacková zakázala činnost, která se neděje, aniž by projevila sebemenší snahu zjistit si skutečnost, zvážíme podání trestního oznámení za zneužití pravomocí veřejného činitele, případně stížnost pro nedbalý výkon profese,“ uvedl Rath v pátečním tiskovém prohlášení.

Předběžné opatření Městského soudu v Praze podle Ratha na dosavadní praxi nic nemění. Soud zakázal něco, co se ve skutečnosti neděje, protože kraj lékárnám slevové kupony nekompenzuje.

Hejtmanství opatření pochopilo tak, že se týká všech krajských lékáren

Městský soud v Praze předběžným opatřením zakázal Středočeskému kraji hradit třicetikorunové poplatky v krajské lékárně v Mladé Boleslavi. Již jednou tak učinil v době, kdy kraj poplatky za položku na receptu dotoval formou daru.

Hejtmanství to pochopilo tak, že se zákaz týká všech krajských lékáren. Nové předběžné opatření kraj převzal v pátek dopoledne, platí okamžikem doručení.

Rath v pátek na tiskové konferenci verdikt přirovnal k rozhodnutí, které by mu zakazovalo chodit bosky po Měsíci, případně po Marsu.

Podle něj nemusel soud vydávat předběžné opatření, kdyby si soudkyně Vacková zjistila podstatu věci. 

Žalobu proti vydávání slevových kupónů v lékárnách mladoboleslavské krajské nemocnice podal řetězec soukromých lékáren, které se cítí opatřením poškozeny. 

Soud vydal v této souvislosti již druhé předběžné opatření, v dubnu kraji zakázal, aby vracel poplatky formou darovacích smluv. V reakci na to tehdy Rath chtěl ve všech krajských lékárnách zveřejnit telefonní číslo na Moniku Vackovou, aby se pacienti mohli s žádostí o vysvětlení obrátit přímo na ni. Pod tlakem kritiky i z řad ČSSD však nakonec od tohoto kroku ustoupil. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám