Hlavní obsah

ČSSD prosadí omezení poplatků i bez Senátu, pomůže jí Hovorka

Právo, Oldřich Danda
Praha
Aktualizováno

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka v pátek ve Sněmovně uvedl, že podpoří návrh na výrazné omezení poplatků ve zdravotnictví, pokud jej Senát vrátí Sněmovně, která ho v pátek schválila. Levice tak získá stoprvní hlas, jenž jí umožní přehlasovat nesouhlas Senátu i případné veto prezidenta.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL)

Článek

"Ta zúžená verze je horší než moje, ale v krajním případě je přijatelná,“ řekl Hovorka. Dodal, že pokud by senátoři byli rozumní, tak udělají přijatelné úpravy a návrh na částečné zrušení poplatků schválí.

Poslanci v pátek schválili dva návrhy týkající se poplatků. Zatímco komunistický návrh ruší poplatky zcela, novela z dílny Moravskoslezského kraje osvobozuje od poplatků děti, důchodce, dárce a sociálně potřebné.

Podle hrubého odhadu poslance Davida Ratha by tak bylo zbaveno povinnosti platit poplatky až 70 procent pacientů.

Do jaké míry Senát upraví návrh na omezení poplatků tak, aby vyhovoval i lidoveckému poslanci, zatím není jasné. Jisté ale je, že návrh určité zásahy bude potřebovat.

Autor zdravotnické reformy Tomáš Julínek označil návrh za zmatený s tím, že i po legislativní stránce by mohl způsobit potíže. Novinkám řekl, že se mu bude ještě podrobně věnovat, aby případně do Sněmovny cestoval v přijatelné formě. "Musíme udělat nápravu tak, aby nevznikly problémy,“ dodal bývalý šéf zdravotnictví. 

Reklama

Související články

Poslanci schválili úplné zrušení poplatků

Sněmovna v pátek zrušila regulační poplatky ve zdravotnictví. Návrh nyní poputuje do Senátu. Ten jej s největší pravděpodobností vrátí Sněmovně zpět. Současně...

Výběr článků

Načítám