Hlavní obsah

Časovaná bomba: Češi stárnou, stát to neřeší

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko není připraveno na stárnutí obyvatel, které v průběhu příštích třiceti let bude velmi výrazné. Právu to ve čtvrtek řekl Tomáš Doležal z Ústavu farmakologie 3. lékařské fakulty UK v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Stát nemá koncepci v péči o staré lidi. A je to časovaná bomba,“ prohlásil Doležal. Dodal, že není dotažena důchodová ani zdravotní reforma.

Obyvatelstvo přitom výrazně stárne a v budoucnu to bude mnohem horší. Podíl obyvatel ČR v seniorském věku, tedy starších 65 let, je teď 14,6 procenta, což je zhruba 1,5 miliónu lidí. V roce 2030 to už ale bude 22,8 procenta obyvatel.

Náklady na den hospitalizace pacienta v léčebně dlouhodobě nemocných jsou nyní jeden až tři tisíce korun za den, což ročně dělá 350 až 500 tisíc korun. Pokud by se senior, který má už příznaky demence, léčil moderními léky bez hospitalizace, náklady by byly zhruba 2500 korun ročně.

Lidé se o své rodiče starají málokdy sami

To jsou obrovské finanční rozdíly. Češi ale nejsou příliš zvyklí se o staré nemocné lidi starat doma a jsou raději, když se léčí v léčebnách. "Je to pozůstatek z doby socialismu, ale ve vyspělé Evropě se spíše tito lidé léčí doma,“ míní Doležal s tím, že by se tím snížily i nároky na léčbu ze zdravotního pojištění.

Vladimír Pidrman, psychiatr z Hradce Králové, soudí, že první příznaky demence jsou v drtivé většině případů mylně chápány jako normální projevy stáří.

"Pokud však jedinec zapomíná jména, nezvládá běžné denní činnosti, mění se povahově, vyčítá svému okolí domnělé křivdy, jde o signály, které se nesmějí bagatelizovat. Jsou totiž průvodním znakem demence a ta se musí léčit,“ uvedl Pidrman.

Oba odborníci se přimlouvají za to, aby stát vytvořil ucelenou koncepci péče o starší obyvatele, protože tento problém už není jenom medicínský, ale i politický a ekonomický.

Reklama

Výběr článků

Načítám