Hlavní obsah

Fischer: Příkazy politiků na mě neplatí

Právo, Jiří Ovčáček

Premiér překlenovací vlády Jan Fischer v rozhovoru pro čtvrteční Právo upozornil, že jeho kabinet nebude podřízen představitelům politických stran "na základě nějakého armádního systému velení". Přestože Fischer uznává a respektuje, že jeho vláda nevzešla z voleb, nýbrž z politické dohody, odmítá, že by jeho ministři automaticky respektovali příkazy politiků.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf překlenovací letní vlády Jan Fischer

Článek

Podle svých slov bude s politiky mluvit tak, jako s dalšími skupinami - odbory, nevládními organizacemi. "Nebudou to příkazy, které bude vláda automaticky respektovat. To budou jednání, na základě kterých vláda zaujme stanovisko a bude se k nim umět nějak racionálně postavit," řekl Fischer.

Připomněl situaci, kdy odmítl jmenovat některé ministry na návrh politických stran. Nespokojil se se jmény na ministra financí s průmyslu a obchodu. Političtí lídři mu to vytýkali, ale nominace nakonec změnili. "Může se to samozřejmě zopakovat. Jsem si vědom své odpovědnosti za vládu," řekl.

Rozpočet nebude prostopášné rozhazování

Fischer zopakoval, že prioritami je hlavně dokončení předsednictví a také příprava státního rozpočtu na rok 2010. "Velmi spoléhám na zkušenost a schopnost pana ministra financí Eduarda Janoty. Myslím, že on je záruka, že nakonec budeme mít dobrý výsledek," řekl.

Přípravy rozpočtu budou vrcholit s ozvěnou bouchajících šrapnelů na předvolebním bojišti. To jsou doby, kde se leccos slibuje. Toto by do rozpočtu být vestavěno nemělo.

 

Uznal ale, že rozpočet je politické rozhodnutí a jeho vláda připraví pouze "technicko-ekonomicky vybilancovanou verzi."

Sáhl jsem si na politiku

Fischer se už těší, jak se vrátí zpět do svého křesla šéfa Českého statistického úřadu. "Měl jsem vždy politiky vzdáleně blízko, teď je mám bezprostředně u sebe. To je jiý svět, jiné interakce. Hodně jsem se musel v jednání s těmito lidmi naučit."

Pozici premiéra chápe jako službu zemi. "Jinak než servis to nevidím. A tím angažmá odborníka ve světě politiky končí. Potom zase odcházím dál do své odborné činnosti. Na to už se dokonce těším," řekl Fischer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám