Hlavní obsah

Ganley u Klause: volby do EP mohou být referendem o Lisabonu

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Červnové volby do Evropského parlamentu se mohou stát jistým referendem o Lisabonské smlouvě reformující instituce Evropské unie. Shodli se na tom ve středu v Praze český prezident Václav Klaus a nejznámější odpůrce smlouvy Ir Declan Ganley. Klaus přijal Ganleye, zakladatele hnutí Libertas, na Pražském hradě. Během zhruba půlhodinové schůzky se shodli na výhradách vůči smlouvě z Lisabonu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Declan Ganley po jednání s prezidentem Václavem Klausem.

Článek

"Kdo bude volit Libertas, řekne vlastně ne Lisabonu. Bude to jasný signál, který nebude moci Brusel ani žádný premiér jednoduše ignorovat. Nebude to přitom vzkaz proti Evropské unii, ale hlas pro demokracii a její větší transparentnost. Lidé by měli volit, ať už jakkoli,“ řekl Ganley novinářům po setkání s Klausem.

Dále pak vyjmenoval výhrady, které ke kritizované smlouvě má. Nelíbí se mu například prohlubování anonymity fungování unijních úřadů, jejich neprůhlednosti či úvaha o postu evropského prezidenta, jehož by ale nevolili přímo voliči EU.

O ratifikaci Lisabonu jsme se nebavili, nebyl čas

Ganley přitom tvrdí, že by dokument po zavedení do praxe Unii ve svém důsledku rozložil, neboť lidé by institucím přestali věřit. Na dotaz, zda probírali s Klausem jeho další postup v případě Lisabonské smlouvy, třeba, kdy ji podepíše, odpověděl: "Nedostali jsme se k tomu. Nebyl čas.“

Zdůraznil nicméně, že český prezident není jediný, kdo dosud dokument neratifikoval: "Zatím tak neučinil ani jeho polský kolega Lech Kaczyński a německý prezident Horst Köhler.“ Dodal, že tito státníci jsou pro něj skutečnými evropskými politiky, protože ctí zásadu jednomyslnosti v EU. Ne smlouvě přitom už téměř před rokem řekli voliči v Irsku, kteří budou proto hlasování letos na podzim opakovat. Její stoupenci přitom viní z prvního neúspěchu právě Ganleye, jenž byl hlavní postavou odpůrců.

Tlustý je skvělý člověk, pěl chválu Ganley

Libertas usiluje o přízeň voličů napříč EU. Předložila jim zhruba pět set kandidátů. Za úspěch její zakladatel považuje zisk stovky mandátů. V ČR kandidátku vede Vlastimil Tlustý. "Je to skvělý člověk. Vybrali jsme ho do čela kvůli jeho kvalitám, které v minulosti osvědčil jako ministr financí. Má hodně zkušeností. Bude-li zvolen, bude určitě zasvěceným a velmi platným členem europarlamentu,“ uvedl Ganley. Slovy chvály nešetřil ani na schopnosti trojky české kandidátky Jana Schwippela.

Ganleyova několikahodinová zastávka v ČR byla součástí předvolebních cest po Unii, které mají Libertas zviditelnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám