Hlavní obsah

Ústav hematologie bude dál samostatný

Právo, Václav Pergl
Praha

Ústav hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) zůstane dál samostatný. Nespojí se tedy se Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN) v Praze na Karlově náměstí, jak to zamýšlel exministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Právu to dnes potvrdil nový ředitel ústavu docent Marek Trněný.

Foto: Novinky

Ústav hematologie a krevní transfúze

Článek

O budoucnosti ústavu se poslední dva roky hodně mluvilo, protože exministr Julínek ho chtěl sloučit s VFN, čímž by ústav zanikl. Když se proti tomu postavil tehdejší ředitel ústavu profesor Pavel Klener, Julínek ho okamžitě odvolal. Dnes ministerstvo změnilo názor, už neprosazuje sloučení, a proto ústav dál bude samostatný. V jeho čele navíc stanul člověk, který je žákem profesora Klenera.

"Ústav zůstane samostatný a bude se dál rozvíjet. Dostane nové laboratoře pro buněčnou terapii, a to za 50 miliónů korun, chci pokračovat v tom, co bylo uděláno a rozvíjet péči o pacienty,“ uvedl Trněný, který zůstane i v čele I. interní kliniky VFN, která úzce s ústavem spolupracuje.

Docent Trněný je mezinárodně uznávaný odborník v hematologii. Ústav je pak špičkovým pracovištěm v ČR s celostátní působností, který jako jedno ze tří pracovišť v ČR má mezinárodní akreditaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám