Hlavní obsah

Poslanci si odhlasovali, že v říjnu skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci si ve středu odhlasovali konec svého funkčního období. Mandát složí v říjnu spolu s předčasnými volbami. Ty proběhnou nejpozději 9. a 10. října. Normu může ovlivnit už jen Senát. Prezident republiky ústavní zákony vetovat nemůže.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci složí mandát v říjnu.

Článek

Pro ústavní zákon hlasovalo 172 ze 189 přítomných poslanců. Pro schválení bylo třeba ústavní většiny, tedy nejméně 120 poslaneckých hlasů.

Vzhledem k většině ODS a ČSSD v Senátu by ani tam neměl mít ústavní zákon problém s přijetím, přestože horní komora navrhla před třemi lety změnou ústavy trvaleji usnadnit cestu k předčasným volbám do Sněmovny.

Na předčasných volbách se politici dohodli poté, co Sněmovna vyslovila kabinetu Mirka Topolánka nedůvěru. Vláda skončila, zemi nyní řídí úřednický kabinet Jana Fischera. Ten teprve se žádostí o důvěru před Sněmovnu předstoupí.

Nyní schválený zákon je podobný tomu z roku 1998, kdy padla vláda Václava Klause. Zkracuje například lhůty, v nichž musí strany předložit kandidátní listiny. Nyní tak musí učinit do 26. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám