Hlavní obsah

Pokus plíživě vyvlastnit pozemky pod letišti se nelíbí ani starostům

Právo, Novinky, Jakub Mračno
Praha

Poslanci by měli již tento týden hlasovat o novele zákona o civilním letectví. Jde o to, zda v jeho rámci schválí možnost fakticky vyvlastnit pozemek pod letištěm, a to bez ohledu na názor majitele pozemku i orgánů místní samosprávy. Návrh vyvolal zděšení mezi poslanci, nelíbí se ale ani některým starostům a zastupitelům.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ti se domnívají, že pokud by byl zákon schválen, může způsobit řadě obcí či měst vážné problémy.

"Pro komunální politiky je to nepřípustné, z hlediska vlastnických práv je to pak úplné zvěrstvo,“ řekl Právu starosta Prahy 12 Petr Hána (ODS). Právě jeho městské části se přitom nový návrh dotýká doslova bytostně, jde totiž o zhruba 160 miliónů. Ty by měl zájemce, Ivo Lukačovič, který vlastní server Seznam.cz, vyplatit radnici za obecní pozemky, na kterých leží letiště Točná.

"Vytvoření speciálního stavebního úřadu, o kterém návrh hovoří, bere veškeré pravomoci samosprávě, nedává ani možnost zastupitelům, aby bránili zájmy občanů,“ zlobil se Hána. Pokud by totiž nový zákon s tímto dodatkem začal od ledna 2010 platit, Praha 12 by nejspíše přišla o zmíněných 160 miliónů.

"Neumím si představit, že by vítěz výběrového řízení, se kterým jsme nyní těsně před podpisem smlouvy, do takové transakce při takových podmínkách šel,“ poznamenal Hána.

To, že je jedním z navrhovatelů doplňovacího návrhu někdejší komunální politik František Laudát, je pro Hánu šok.

Stát by měl zasahovat výjimečně

"Oslovil jsem všechny pražské poslance kromě něj, protože to by bylo zbytečné, předem také hledám podporu proti tomuto návrhu u senátorů za ODS,“ dodal Hána s tím, že pokud by měl nový zákon o civilním letectví skutečně vejít v platnost, je připraven se obrátit i na Ústavní soud. Podle něj totiž nepřípustně zasahuje do vlastnických práv.

Podobný názor má například i náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová (SNK-ED), podle které taková norma rozhodně nemůže platit plošně. "Ve výjimečných případech, kdy jde o prokazatelný veřejný zájem, je takový nástroj poměrně důležitý, aby zabránil spekulacím. Tak to funguje například i ve Velké Británii. Nemůže to ale fungovat pro každé sportovní letiště. To by mohl kdokoliv chtít prosadit například fotbalové hřiště, kdekoliv by chtěl,“ míní Reedová. Současně se ptá, jaký je důvod takového návrhu. "Stát by měl do vlastnických práv zasahovat jen ve výjimečných případech,“ dodala.

Podle pražské ČSSD by mohla tato zákonná úprava "elegantně vyřešit problémy s pozemky na letišti v Ruzyni“. "Pokud by šlo o Ruzyni a Pentu, nevidím v tom problém, v zastupitelstvu jsme hlasovali pro změnu územního plánu ve prospěch stavby nové dráhy na Ruzyni. Tam to vidíme jako smysluplné,“ řekl Právu místopředseda pražské ČSSD Miroslav Poche.

I podle něj by ale byl problém například na Točné. "Nejde o to kde, ale nemělo by se stát, že takto přijde o pozemky někde restituent nebo obec, která ani letiště nechce,“ dodal s tím, že nyní není ani jasné, kolika malých letišť v republice by se zákon dotkl.

Novela obsahuje pozměňovací návrh, který by umožnil fakticky vyvlastnit pozemek pod letištěm, a to bez ohledu na názor majitele pozemku i orgánů místní samosprávy. V novele byla vypuštěna podmínka o souladu s územním rozhodnutím, čímž by se vyřadily z rozhodování místní volené orgány. Nejednalo by se však o vyvlastnění, ale pouze o zřízení věcného břemena. Na pozemku by mohlo být provozováno pouze létání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám