Hlavní obsah

Polovina Čechů nemocných rakovinou se vyléčí

Právo, Václav Pergl

Z nádorového onemocnění se v Česku vyléčí 47 procent nemocných. To je zhruba jako průměr Evropy. Podmínkou ale je, aby lidé navštívili lékaře v začátku onemocnění, kdy je většina nádorů dobře léčitelná, řekl Právu profesor Zdeněk Dienstbier, předseda Ligy proti rakovině.

Foto: Václav Pergl, Právo

Onkologické centrum v pražské Motole. Ilustrační foto

Článek

Liga proti rakovině ve středu pořádá Květinový den – Český den proti rakovině. Na ulicích 551 měst a obcí bude 9532 dobrovolníků nabízet 750 000 kytiček měsíčku lékařského s hnědou stužkou.

Zájemci za částku 20 Kč dostanou nejen kytičku, ale i leták, jak se bránit rakovině především tlustého střeva a konečníku, v níž má ČR smutné prvenství v Evropě. A to i přesto, že lidé nad 50 let mají možnost preventivního vyšetření zdarma na krev ve stolici, která je prvním signálem onemocnění. Od července pak zdravotní pojišťovny budou zájemcům nad 50 let hradit i preventivní kolonoskopické vyšetření tlustého střeva.

Nová kniha Osudové příznaky

V Česku vyšla i nová kniha o prevenci nádorových onemocnění Osudové příznaky od doktorky Petry Řiháčkové a fotografa Davida Židlického, který je současně i vydavatelem.

„Kniha pojednává o všech běžných zhoubných nádorech a je doplněna i kapitolou o netypických příznacích a o možnostech preventivního vyšetření,“ řekl Právu prof. Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti, která také na knize spolupracovala spolu s generálním partnerem Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a dále společností Tescan a pojišťovnou Kooperativa.

Unikátní je v tom, že stručně pojednává o 21 druzích nejčastějších nádorových onemocnění a vždy uvádí v heslech příznaky, příčiny, rizikové faktory a jak je snížit. Prevence je zcela zásadní proto, aby nám rakovina zákeřně nevstoupila do života.

V ČR ročně dostane rakovinu zhruba 70 tisíc lidí a téměř 28 tisíc na ni zemře. V roce 2005 žilo v ČR 380 tisíc osob, kteří mají nebo v minulosti měli zhoubný nádor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám